Sníh zasáhl silnice i vlaky, stály R35 i D1

Jihlava - Život řidičům v Česku dnes opět znepříjemňoval sníh a větrné počasí. Promrzlé silnice zasypalo dalších zhruba 10 centimetrů sněhu. Nejvážnější situace byla na Olomoucku, jihu Moravy a Vysočině. Na zasněžených silnicích dnes vázly kamiony i autobusy. Policisté řešili do odpoledne 19 dopravních nehod, při nichž byli dva lidé zraněni. Devět nehod se stalo na dálnici D1. Po srážce kamionů na 107. kilometru do Brna byla dálnice asi hodinu zcela neprůjezdná. V kraji havarovaly tři autobusy a další autobus zapadl v Heralticích na Třebíčsku. Kvůli nárazovému větru se na vozovkách stále tvoří sněhové jazyky i závěje.

„Policisté na Vysočině přijali celkem čtrnáct oznámení na špatnou sjízdnost vozovky a neprůjezdné komunikace,“ doplnila jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová. V některých místech řídili policisté dopravu, informovali řidiče a pomáhali vyprošťovat auta. Jeden autobus se srazil s osobním vozem v Kamenici, další se střetl s nákladním autem ve Velké Bíteši. Mezi obcí Lesná a Předín sjel odpoledne autobus do příkopu a narazil do stromu. V Heralticích zapadl autobus s 12 lidmi do závěje a nebezpečně se naklonil, vyprošťovali ho hasiči. Osobní auto srazilo před polednem v Třešti na Jihlavsku devětaosmdesátiletého chodce. V nemocnici skončila také devatenáctiletá řidička Škody Favorit, která narazila do stromu u Dušejova.

Silnice na Vysočině jsou kvůli sněžení obtížně sjízdné hlavně pro kamiony. Těžká auta blokovala dopravu na řadě míst, například v kopci u České Bělé, u Větrného Jeníkova, na výjezdu z Pelhřimova a ve stoupající Jihlavské ulici v Havlíčkově Brodě. Kamion uvázl také mezi Stříteží a Dobronínem na Jihlavsku.

Na Vysočině v noci připadlo až deset centimetrů sněhu a sněhové přeháňky se objevovaly i přes den. Na vozovkách leží rozbředlý nebo ujetý sníh a kvůli nárazovému větru se místy tvoří sněhové jazyky a závěje. Krajští silničáři mají v terénu veškerou techniku od středečního večera. Prohrnují a rozšiřují vozovky a kontrolují nebezpečné úseky sypané drtí.

Až 15 centimetrů sněhu napadlo v Královéhradeckém kraji. Na Náchodsku sníh v noci zavál jedinou silnici do Božanova natolik, že ji silničáři po 06:00 museli zhruba na hodinu zcela uzavřít. V Pardubickém kraji připadlo až deset centimetrů sněhu a mnohde chumelí dál. Sněhové jazyky se tvoří na hlavním tahu z Liberce do Prahy, na Liberecku přibývá i nehod, zatím většinou bez zranění.

Moravu trápí sněhové jazyky

V okrese Jeseník se v odpoledních hodinách podařilo zprůjezdnit silnici v úseku Bílý Potok - Bílá Voda na hranici s Polskem. Uzavřená ale stále zůstává cesta z Javorníku do Bernartic. S rozbředlým nebo ujetým sněhem ale řidiči musí počítat na většině silnic kraje včetně hlavních tahů. V některých úsecích se navíc stále mohou tvořit sněhové jazyky.

Ve většině okresů Olomouckého kraje stále místy hrozí tvorba sněhových jazyků. Pět hodin byl uzavřený hlavní tah z Litovle do Olomouce. Na 30kilometrovém úseku dnes bouralo na 30 aut. Další stovky pak musely čekat v kolonách. Na hlavních tazích leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření a na vedlejších silnicích ujetý sníh. Správci cest proto nabádají k opatrné jízdě. Místy dopravu komplikují sněhové přeháňky. Podobné množství sněhu jako z dnešní noci by mělo napadnout ještě z pátku na sobotu. V neděli se naopak ochladí.