Dopravu komplikuje silný mráz a ujetý sníh

Praha - S ujetou vrstvou sněhu, která je místy i zledovatělá, musejí dnes ráno počítat motoristé na množství vedlejších silnic v Česku. Dopravu také komplikuje velice silný mráz. Správci silnic proto řidiče vyzývají, aby jezdili opatrně. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Hlavní tahy jsou dnes ráno většinou holé, suché a vymrzlé a řidiči by na nich při jízdě problémy mít neměli. Na vedlejších silnicích musejí s ujetým sněhem, jeho zbytky po plužení nebo se zledovatělými úseky v místech, které se nesolí, počítat ve všech krajích.

Například v Karlovarském kraji sice nesněží, ale kvůli silným mrazům, kdy teplota někde klesla až k minus 23 stupňům, vznikají z prachového sněhu místy sněhové jazyky. Protože vítr není příliš silný, dařilo se sněhové jazyky a závěje z cest odstraňovat.

Silničáři ovšem udržují komunikace pouze plužením a případně používají inertní posyp. Při tak velkých mrazech nemá smysl používat sůl, protože neúčinkuje, uvedl vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka. „Na některých místech jsou mlhy a tam je třeba velké opatrnosti. Mohou na silnicích namrzat. Pozor je třeba dávat i na zmrzlé zbytky starého sněhu,“ podotkl.

Také v Ústeckém kraji by si řidiči měli stále dát pozor na ujetý nebo zledovatělý sníh zejména na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách. Dopravu může komplikovat místy mlha. Motoristé by měli být opatrní i kvůli nízkým teplotám, ty v kraji klesly místy až k minus 24 stupňům Celsia.

Večer má sněžit a zesílit vítr, budou se tvořit sněhové jazyky

Podle meteorologů bude dnes postupně od severozápadu přibývat oblačnost, večer má začít sněžit. Odpolední teploty se vyšplhají maximálně na pět stupňů pod nulou. Večer má také zesílit vítr, budou se kvůli tomu tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Mrazy, které sahají v kraji až k minus 22 stupňům, mohou způsobit problémy například nákladním autům, kterým může „zamrzat“ nafta. Obdobná situace panuje na celém území Česka.