Přes česko-polské hranice povede dálnice od března 2012

Praha – Dálnice D1 z Bohumína na česko-polské hranice a zároveň i polská dálnice A1 z hranic do Katowic se otevřou současně v březnu 2012. Dohodl se na tom ministr dopravy Gustáv Slamečka se svým polským protějškem Cezary Grabarczykem. Konec by tak měl být dohadům o termínech otevření obou dálnic, které se objevily poté, co obě strany oznámily, že své úseky nestihnou dokončit v původním letošním termínu.

Na české straně je potřeba vytvořit asi šestikilometrový úsek z Bohumína, kde dnes D1 končí, na hranice. Stát ale peníze na stavbu razantně seškrtal. Na krátký šestikilometrový úsek přitom nelze použít peníze z evropských fondů. Na polské straně má vést dálnice A1 od hranic až do Gdaňsku. Většina z ní zatím nestojí, příhraniční úsek tak zatím bude končit u Katowic, kde se napojí na dálnici A4, která vede na východ do Krakowa a na západ do Berlína.

Po otevření dálničního úseku mezi Bohumínem a Katowicemi bude možné poprvé dojet z Česka do Polska po autostrádě. Druhou obdobnou spojnicí by měla být dálnice resp. rychlostní silnice D11/R11, která má vést od Hradce Králové před Trutnov do Vratislavi. Stát ovšem zatím nestanovil, kdy se otevře úsek z Jaroměře na hranice. Poláci chtějí svoji část tahu dokončit v roce 2015.