Průtah plzeňskou Roudnou zřejmě nebude

Praha – Plzeňská radnice uznala argumenty veřejnosti a zastavila přípravu stavby kontroverzního obchvatu, který má procházet čtvrtí Roudná. Hlavním důvodem ovšem nebyla nespokojenost obyvatel, nýbrž špatně připravená dokumentace – nesplňovala předepsané limity. Do budoucna se ale radní projektu nevzdávají a hledají jiné možnosti. Odpůrci ovšem říkají, že žádné další nejsou.

Proti silnici, která by měla přivést desetitisíce aut k jejich domům, bojují obyvatelé plzeňské Roudné již déle než deset let. Tah má k realizaci skutečně daleko, pod stůl totiž postupně padala jedna varianta stavby za druhou.

Nyní budou mít Roudňané chvíli klid, zamítnuta byla i zatím poslední varianta. „Nevyhovovaly zejména hlukové limity a byly tam i záležitosti, které se týkaly vibrací,“ zdůvodnil její zamítnutí František Čečil z odboru životního prostředí Plzeňského kraje.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Podle odpůrců stavby byl i tak boj za zamítnutí poslední varianty velmi náročný. „Šli hlavou proti zdi a vymýšleli si absurdní věci, aby ta silnice prošla, čímž proti sobě poštvali nejen obyvatele naší čtvrti, ale i obyvatele sousední Bílé Hory,“ uvedla Vladimíra Nová z koalice občanských sdružení Roudná.

Podle dopravních specialistů ale Plzeň paralelní spojnici, která by ulevila nejvytíženější silnici spojující velká lidnatá sídliště s centrem, do budoucna stejně potřebuje. Podobný názor zastává radnice. „Ta stavba je natolik důležitá a natolik kontroverzní, že stojí za to se jí zabývat,“ podotkl náměstek plzeňského primátora Petr Rund.

Odpůrci nesouhlasí. Radnice už podle nich nemá ani metr místa, kam by mohla s obchvatem Roudné ještě pohnout. „Doopravdy všechno vyzkoušeli,“ upozornil Pavel Denk z koalice občanských sdružení Roudná.

Obyvatelé Roudné si proto dali za dlouhodobý cíl odstranit tah jejich městskou částí z územního plánu. Teprve až z papírů zmizí, přestanou proti obchvatu protestovat.

  • Navrhovaný průtah Roudné autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1373/137218.jpg
  • Bez paralelního tahu se kolony v Karlovarské nezkrátí. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1373/137217.jpg
Vydáno pod