V Brně-Králově Poli chtějí nový terminál u nádraží

Brno - Radnice v Brně-Králově Poli chce nechat přestavět přestupní uzel hromadné dopravy u nádraží. Za zhruba milion korun si nechala zpracovat studii, která nové uspořádání navrhuje. Nový terminál má usnadnit lidem přistupování i zkultivovat dnešní nevzhledný přednádražní prostor. Místní radnice nyní studii postoupí magistrátu, přes nějž jdou všechny větší městské investice, uvedl královopolský starosta Ivan Kopečný (ODS).

Na královopolském nádraží staví regionální vlaky, před nádražní budovou pak u různých ostrůvků příměstské autobusy a autobusy, trolejbusy i tramvaje brněnského dopravního podniku. Prostor je dnes neuspořádaný, lidé přebíhají mezi ostrůvky přes silnice a uskakují před auty.

Projektanti navrhli podle Kopečného vytvořit jediný terminál, po jehož obvodu by zastavovaly všechny spoje. Z vrcholu čtyřpodlažní budovy by se pak lidé po lávce dostali na jednotlivá nástupiště k vlakům. Poslední odbočka by vedla k Myslínově ulici, která je dnes od zbytku Králova Pole odříznuta tratí.

Odborníci odhadli náklady na 700 milionů korun. Ve studii proveditelnosti zároveň popsali šest způsobů, jak by ji bylo možné financovat. „Od toho, že by to celé zaplatilo město, po možnost, že by vše hradil pouze privátní investor,“ řekl Kopečný. Různé varianty navrhují využití evropských peněz i půjčky od Evropské investiční banky. Královopolští zastupitelé nyní studii pouze projednají na své únorové schůzi.