Na most u Luhačovic nesmějí kamiony

Luhačovice (Zlínsko)  - Most na silnici II/492 mezi Dolní Lhotou a Luhačovicemi má sníženou zatíženost a nesmí přes něj přejíždět kamiony. Těžká tranzitní doprava, s výjimkou autobusů, bude na objízdné trasy odkloněna už na křižovatkách v Biskupicích, Dolní Lhotě, Zádveřicích a Uherském Brodě, informovalo o tom Ředitelství silnic Zlínského kraje. Most byl postaven už v roce 1940 a od té doby nebyl opravován, ani na něm silničáři nedělali žádnou výraznější údržbu.

Omezenou zatíženost neovlivňuje špatný technický stav mostu, ale jeho původní konstrukce. Před téměř 70 lety byl sice postaven podle předpisů, ty se ale proti současnosti výrazně lišily, zejména v předpokládaném zatížení silniční dopravou.

„Ačkoli se najde spousta mostů, které byly postaveny dříve, ale vyhovují lépe současným požadavkům, most u Dolní Lhoty bohužel vykazuje velmi slabé vyztužení nosné konstrukce. Z původního statistického výpočtu je patrné, že důvodem byla válečná doba, kdy byl pro podobné stavby omezen příděl železa,“ uvedl mostmistr Ředitelství silnic Zlínského kraje Hubert Strunz.

Most by se mohl dočkat opravy ještě letos. Ředitelství silnic Zlínského kraje připravuje projekt na opravu silnice II/492 mezi Dolní Lhotou a křižovatkou se silnicí od Petrůvky. Investice za asi třicet milionů korun zahrnuje také rekonstrukci dvou mostů, jedním z nich je i most se sníženou zatížeností. Pokud bude investice schválena, s opravou mostů začnou silničáři ještě letos. Po rekonstrukci budou přes most projíždět vozidla bez omezení.