Západní obchvat Plzně začne vznikat letos

Plzeň – Ještě letos by měla začít stavba západní části obchvatu Plzně. Kraj, který je investorem projektu, požádá do května o peníze z regionálního operačního programu Evropské unie na první etapu stavby. Město Plzeň zatím vykupuje pozemky potřebné na stavbu nové silnice, podle primátora Petra Náhlíka již zbývá vykoupit poslední dva pozemky.

„V programu ROP mají Plzeňský a Jihočeský kraj rezervovány na velké silnice 1,8 miliardy korun, z toho Plzeňský kraj jednu miliardu. K podání žádosti stačí územní rozhodnutí, což už stavba má,“ uvedla vedoucí plzeňského odboru Regionální rady NUTS II Jihozápad Magda Sýkorová.

K evropským penězům musí svoji část přidat i region – 7,5 procenta z celkové částky. Plzeňský kraj podle radního Iva Grünera přidá navíc jednu miliardu. „Plzeň přidá 200 až 300 milionů na stavby chodníků, zálivů, zeleně a podobně,“ dodal primátor Náhlík.

Západní část obchvatu západočeské metropole propojí silnice mířící z Plzně na jih na Klatovsko a na sever na Karlovarsko či Mostecko. Tranzitní doprava tak již nebude muset projíždět městem. Obchvat také obslouží průmyslovou zónu Borská pole. Odborníci očekávají, že se po dokončení stavby uleví nejvytíženějším komunikacím ve městě – Klatovské a navazující Karlovarské třídě, kudy nyní projíždí až 30 tisíc vozů denně.

První etapa nové silnice z Borských polí na chebskou výpadovku do Křimic by měla trvat zhruba tři roky. Druhá část, jejíž nejdražší stavbou bude estakáda přes řeku Mži, vyústí na Karlovarské třídě a má být hotová v roce 2015.