Všechny železniční tratě jsou průjezdné

Praha – Železniční provoz v České republice výrazně zkomplikovala sněhová kalamita. Trať na trase Praha - Česká Třebová byla sice průjezdná, i tak ale s komplikacemi. Vlaky nabíraly během dne až tříhodinová zpoždění. Ráno musela navíc Správa železniční dopravní cesty zcela přerušit provoz mezi Kolínem a Řečanami nad Labem, protože spadlé větve poškodily trolej. Dvoukolejný provoz tam byl obnoven až v poledne. Vlaky stále nabírají až hodinová zpoždění. Po včerejším přerušení je opět v provozu koridorová trať z Přerova do Břeclavi. Zprůjezdnit se podařilo i tratě Velká Kraš - Vidnava, Žulová - Javorník ve Slezsku a Choceň - Týniště nad Orlicí. Seznam tratí s omezeným provozem naleznete zde.

Se sněhovou kalamitou mají problémy také železničáři. Jen na východě Čech byl během dne přerušen provoz na několika regionálních tratích. Hlavně kvůli popadaným stromům. Na hlavním železničním koridoru zase pracovali dělníci, kteří se snažili udržet v provozu výhybky. Železničáři nasadili na údržbu tratí všechny pracovní síly.

„Všechny tratě jsou v tuto chvíli sjízdné,“ řekl po druhé hodině mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla. Podle Hally se musí počítat v tomto počasí se zpožděním vlaků i kvůli zimní údržbě výhybek. Velkým problémem jsou padající a nebo naklánějící se stromy, doplnil Halla.

Na trati Opava východ - Ostrava-Svinov bylo stržené trakční vedení a vlaky musely táhnout dieselové lokomotivy. Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský uvedl, že na úseku trati Řečany nad Labem - Kolín, kde stromy popadaly na trolejové vedení, vlaky od 12:00 jezdí po obou kolejích. Se zpožděním by ale měli počítat cestující po celé republice.

Problémy jsou také v Praze, kde se jízda řady příměstských spojů liší od jízdního řádu v desítkách minut a železničáři vypravují některé dálkové vlaky s velkým zpožděním. Část z nich jede pozdě, protože se zpožděním dorazily spoje, jejichž soupravu přebírají, zpožděny jsou ale také vlaky, jejichž souprava v Praze začíná. Eurocity Johannes Brahms tak vyrazil na cestu do Berlína s dvouhodinovým zpožděním, Intercity Anton Bruckner do Lince s hodinovým a rychlík Franz Kafka odjel do Mnichova více než dvě hodiny po svém pravidelném odjezdu. Porouchaná lokomotiva navíc zablokovala jednu ze dvou kolejí mezi Smíchovem a Radotínem, kde vlaky do Berouna a Plzně nabíraly další zpoždění. Rychlík 627 Emil Zátopek na trati z Prahy do Vsetína měl dokonce zpoždění 218 minut.

Klidnější provoz je na západě Čech, kde sněhová kalamita dosud provoz výrazněji neovlivnila, a také v moravských regionech. Tam měly vlaky velká zpoždění v pátek a sobotu. Nyní jede většina regionálních spojů včas nebo s menším zpožděním, výraznou odchylku od jízdního řádu mají hlavně dálkové spoje od Prahy, které zpomalil průjezd Kolínem a Řečanami.

Kde hledat informace o zpoždění vlaků