V Litvínově budou na přechodech svítidla

Litvínov (Mostecko) - V Litvínově chtějí zlepšit bezpečnost na vybraných přechodech pro chodce, a proto je vybaví svítidly s LED diodami. V závěru loňského roku se tam stalo několik nehod, při kterých chodci utrpěli zranění. Vedení města se umístěním bezpečnostních prvků na přechody zabývá už delší dobu, v rozpočtu však chybějí peníze. Za úpravy 12 přechodů dá město půl milionu, použije na to sponzorský dar, uvedl starosta Daniel Volák (ODS).

LED diodami město opatří šest přechodů u litvínovských základních škol. „Dalších šest přechodů v centru města chceme osvítit ještě do konce letošního roku. Svítidla jsou napájena solární energií, svým problikáváním upozorní řidiče na rizikový úsek silnice ze vzdálenosti jednoho kilometru,“ uvedl Volák. Pokud sežene další peníze, chce město pořídit i oranžové plastové sloupky s odrazkami, které také upozorní na přechod a navíc zamezí stání vozidel v jeho bezprostřední blízkosti.

Podle Voláka jsou zatím hudbou budoucnosti blikající dopravní značky. Jsou však finančně velmi náročné a v rozpočtu na ně město nemá. Muselo by sehnat dalšího ochotného sponzora.

Stížnosti veřejnosti i policistů na nedostatečně nasvícené přechody pro chodce vyslyšel i sousední Most. Postupně nechá vybudovat osvětlení u 33 rizikových přechodů na území města, měly by tak být bezpečnější. Loni se výrazně zlepšila viditelnost na prvních 22 přechodech přes frekventované vozovky, zbylých 11 přechodů město osvětlí později. Podle náměstka primátora Luboše Pitína se náklady na pořízení a instalaci speciálních lamp u jednoho přechodu pohybují okolo 100 000 korun, celý projekt tak vyjde na zhruba 3,3 milionu korun.