Transportní Airbusy A400M možná nebudou

Paříž – Koncern EADS uvažuje o tom, že ukončí projekt prvního vojenského dopravního Airbusu A400M. Informoval o tom německý list Financial Times Deutschland. Nadnárodní výrobce letadel začal o zrušení projektu uvažovat měsíc po prvním testovacím letu. Bojí se, že si vojenský projekt výžádá ještě příliš mnoho peněz, a ohrozí tak celou firmu. Sériová výroba se rozběhne pouze v případě, že objednavatelé připlatí.

Airbus A400M je v současnosti největším evropským vojenským projektem. Má již přes dva roky zpoždění a prodražuje se. Sedm evropských zemí dohromady objednalo 180 strojů. Airbus se s nimi musí rychle dohodnout, že k dvaceti miliardám eur přidají ještě dalších pět. „Jednáme s vládami, aby nesly část dodatečných nákladů. Doufáme, že se do konce měsíce na podmínkách dohodneme,“ uvedl mluvčí Airbusu Justin Dubon.

Vlády zatím připlácet nehodlají, možná se ale situace změní. Nejdražší část procesu – vývoj letadla i motoru – je hotová a armády potřebují letecký park obměnit. „Za Airbus A400M není přímá náhrada ve stejné kategorii. Američané vyrábějí větší, čistě proudový letoun, i menší, rovněž vrtulový – ale ekvivalent není kde pořídit,“ upozornil letecký publicista Martin Velek.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

A400M je ideální zásobovací letoun pro bojové i humanitární mise. Unese až 37 tun různého nákladu a k přistání nepotřebuje dokonalou ranvej.