Praha je ucpaná, magistrála je rozkopaná v obou směrech

Praha – Téměř celodenní dopravní kolaps na pražské magistrále ve směru z jihu na sever je výsledkem havárie vodovodního řadu v Legerově ulici. Ta je kvůli výkopu průjezdná pouze jediným ze tří pruhů. Přes Nuselský most až do ulice 5. května je dlouhá kolona aut, která se téměř nehýbá. Problémy čekají také na řidiče v opačném směru, neboť v Sokolské ulici za náměstím I. P. Pavlova je uzavřen levý pruh. Magistrát proto společně s policií připravil objížďku, kdy je doprava svedena do protisměru a pak zpět na Legerovu. Podle mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcely Dvořákové byla oprava vodovodu ukončena odpoledne. Předpokládá se, že by doprava v místě, kde nastaly potíže, měla být plně obnovena ve středu.

Mluvčí pražské policie řekla, že levý jízdní pruh, který je v Legerově kvůli snaze zklidnit tam provoz již delší dobu uzavřen, policisté pro tuto chvíli mimořádně otevřou. „Levý jízdní pruh bude zprovozněn. … Z levého jízdního pruhu z ulice Legerova bude doprava svedena do protisměru ulicí Rumunská, následně vpravo do ulice Sokolská a poté bude provoz sveden zpět na Legerovu kolem (bývalého) hotelu Kriváň,“ uvedla mluvčí pražských policistů.

V levém jízdním pruhu bude podle ní platit zákaz zastavení, řidiči tam tedy nebudou smět parkovat. „A některé vozy, které zde parkují, budou odtaženy,“ dodala. Tato mimořádná opatření mají podle ní trvat do středečního rána. Až bude odstraněna havárie vodovodu a opravena vozovka, levý jízdní pruh se zase uzavře. „Pokud samozřejmě nenastanou nějaké mimořádné události,“ dodala.

Reportáž Jaroslava Zouly a Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Legerova ulice je zúžena v místě, kde se běžně vozovka rozšiřuje ze tří do čtyř pruhů před křižovatkou s Rumunskou. Od pondělního odpoledne tudy ale mohou auta jezdit pouze jedním pruhem. Světelnou křižovatkou za výkopem projede během jedné zelené kolem deseti aut – pouze zlomek běžného počtu.

„Zhruba v půl druhé byla ukončena oprava havarovaného potrubí v Rumunské ulici, poté začalo napouštění a zhruba od půl čtvrté byla celá oblast tzv. pod vodou, to znamená, že všude, i na Karlově, kde byly nižší tlaky vody, teče již voda v plnohodnotné míře,“ uvedla Dvořáková. Kvůli opravě se tvořily kolony aut celý den na Nuselském mostě a v ulici 5. května, která na něj navazuje, a sahaly až ke stanici metra Kačerov.

Voda unikla na rohu ulic Rumunská a Sokolská v sobotu vpodvečer. „Rozsah havárie je velký, protože se jedná o vodovodní řad o průměru 90 centimetrů. Je to vodovodní řad z roku 1903, takže hlavní příčinou havárie bude zřejmě únava materiálu,“ řekla Dvořáková. Havárie podle Dvořákové nepřerušila dodávky vody, ale tlak vody v oblasti Karlova klesl. Místo havárie se podařilo lokalizovat až v neděli odpoledne, o den později začala oprava.

Kolaps dopravy kvůli opravě vodovodního řadu v Legerově ulici
Zdroj: ČT24