Rychlovlaky pod Lamanšským průlivem možná pojedou v úterý

Brusel/Paříž - Rozmary počasí posledních dní způsobily obrovské dopravní potíže zejména v Belgii a ve Francii. Uzavřené je bruselské letiště a pařížská letiště musela omezit provoz zhruba o 30 procent. Na silnicích v obou zemích byly kvůli přívalům sněhu či náledí k vidění zácpy o délce několika set kilometrů. Přerušen je i nadále provoz rychlovlaků Eurostar spojujících Paříž a Brusel s Londýnem. Možná začnou zase jezdit v úterý, ale jen v omezené míře. Společnost Eurostar to dnes oznámila v Londýně.

Dnešní belgický tisk při popisu situace hovoří o paralýze metropole či celé země. Bruselské letiště, které v neděli přerušilo provoz, už sice zase funguje, ale řada letů má zpoždění.

Francie je po oblevě z nejhoršího venku, například v pařížské oblasti sníh na vozovkách už zcela roztál a dopravní podmínky jsou vcelku normální. Upozornění pro řidiče, aby jezdili obezřetně, platí vesměs už jen pro alpské departementy a pro přímořské oblasti, kde může vanout vítr o rychlosti 100 až 120 kilometrů v hodině.

Nadále nejezdí rychlovlaky Eurostar, které Brusel a Paříž spojují tunelem pod Lamanšským průlivem s Británií a její metropolí Londýnem. Návrat k plnému provozu očekává člen jejího vedení Nicolas Petrovic po Vánocích. Eurostar předpokládá, že v úterý pojedou „dva vlaky ze tří“, pokud ovšem dopadnou dobře testy, které teď společnost provádí s cílem vyloučit další výluky. Při dvoutřetinovém provozu bude k dispozici 26 000 míst. Společnost také oznámila, že odškodní cestující, kteří zůstali v noci z pátku na sobotu zablokováni v tunelu pod Lamanšským průlivem, i ty, kterým porucha v posledních třech dnech znemožnila vlaky Eurostar cestovat. Z pátku na sobotu zůstalo v několika soupravách pod Lamanšským průlivem zablokováno 2000 lidí.

Cestující, kteří nemohli cestovat, si budou moci lístek vyměnit nebo dostat peníze zpět a Eurostar jim případ od případu rovněž proplatí vzniklé výlohy. Jízdenky na Eurostar si na poslední tři dny rezervovalo 75 000 lidí. Na pomoc cestujícím přispěchaly letecké společnosti British Airways a Flybe, které na linkách mezi Francií a Británií zvýšily počet letů a vyměnily některá letadla za větší. Soupravy převážející kamiony a osobní auta jsou podle Eurostar od rána v provozu, i když mají zatím mnohdy zpoždění.

Také společnost Eurostar dnes oznámila okamžité zahájení vyšetřování dvěma nezávislými experty, bývalým šéfem britské železnice GNER Christopherem Garnettem a někdejším obchodním ředitelem Eurotunelu Claudem Gressierem.

List la Derniere Heure počasí uplynulých dnů v Belgii označuje za nejhorší bouři za posledních šest let. Problém na silnicích bruselské metropole, které jsou stále pokryty menší vrstvou sněhu, umocňuje i skutečnost, že řada belgických řidičů už tradičně „nepřezula“ na zimní gumy.

V pařížské oblasti navzdory zlepšení meteorologických podmínek nejezdí některé regionální vlaky. U spojů RER A, které jezdí jen sporadicky, je na vině pokračující stávka strojvůdců. U vlaků RER C v úseku Paříž-Juvisy, které jezdí ze Slavkovského nádraží, zavinil výluku od nedělního večera utržený betonový kvádr, který spadl na koleje a způsobil vykolejení jednoho z příměstských vlaků. Při nehodě utrpělo 36 osob lehké zranění.