Ústecký kraj vypověděl autobusového dopravce z Lounska

Louny - Kvůli údajnému porušování smlouvy dal Ústecký kraj okamžitou výpověď autobusové společnosti BusMat plus, která zajišťovala dopravu v části Lounska. Od neděle bude dopravu zajišťovat Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova a ČSAD Semily, informovala o tom mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. Kraj dal firmě tříměsíční výpověď už 10. prosince. Zdůvodnil to významným porušováním smluvních povinností ze strany firmy. Firma s výpovědí nesouhlasila. Majitel společnosti Miloslav Matyáš tehdy řekl, že jde o lži a bude se bránit.

Podle kraje po výpovědi BusMat plus smlouvu nadále vážně porušoval. „Náš odbor vyřizuje velké množství stížností cestujících. Ani telefonické a písemné stížnosti starostů obcí i obyvatel oblasti Lounsko-západ neustávaly,“ uvedl vedoucí odboru dopravy Jindřich Franěk.

Podle něho třeba 11. prosince informoval starosta obce Staňkovice Jan Bartoň o nasazení vozidla s malou kapacitou. Autobus nepobral všechny cestující a starosta prý musel zajistit přepravu sám. O tři dny později pak kraj z obce Ročov údajně dostal informaci, že školní autobus zůstal stát uprostřed trasy a cestujícím nikdo nezabezpečil náhradní dopravu.

BusMat plus je jedna ze společností, kterou Ústecký kraj pověřil dopravní obslužností poté, co v roce 2006 vypověděl smlouvu Dopravnímu podniku Ústeckého kraje.