Stavbu silnice z Opatovic do Březhradu brzdí výkup pozemku

Opatovice nad Labem (Pardubicko) - Stavbu čtyřproudé silnice z Opatovic nad Labem do Březhradu stále brzdí výkup jednoho pozemku. Podle vedoucího krajského odboru dopravy Ladislava Umbrauna silničáři proto požádali o stavební povolení jen na část stavby, podobným způsobem se jim podařilo rychleji postavit obchvat Holic. Silničáři potřebují pozemek bývalého starosty Opatovic nad Labem Jana Tikala. Vlastní v místě stavby pouhých 41 metrů čtverečních a odmítá je prodat. Opakovaně se odvolává a soudí.

„Podali jsme žádost na jednu část opatovické křižovatky a skončili bychom 50 metrů před pozemkem pana Tikala. Jsou tam dva mosty, které by se nechaly dělat. Zkusíme to bojem, abychom mohli zahájit aspoň nějaké práce,“ řekl náměstek ředitele pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jiří Jedlička.

Jednaosmdesátiletý Tikal koupil pozemek před pěti lety, aby stavbě silnice zabránil. ŘSD požádalo loni v březnu pardubický magistrát o vyvlastnění pozemku. Tikal se proti tomu odvolal, Krajský úřad Pardubického kraje však odvolání zamítl a rozhodnutí pardubické radnice potvrdil. Když Tikal neuspěl ani tehdy, podal žalobu ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Soud ji zamítl a nyní bude případ řešit Vrchní soud v Praze. Silnice se měla podle původních plánů začít stavět loni.

V současnosti silničáři dokončují mimoúrovňovou křižovatku u Opatovic s přivaděčem do obce Sedlice na dálnici D11. Stavbu otevřou v termínu 27. listopadu. V příštím roce plánují stavět další patro křižovatky, které umožní napojení na budoucí silnici R35 směrem na Vysoké Mýto.

Silnice mezi Hradcem Králové a Pardubicemi je dosud rozšířená na čtyři pruhy pouze z Hradce do Březhradu, poté až do Pardubic je dvouproudá a ve městě je rozšířena na čtyřproudou. Teoreticky by mohla čtyřproudá silnice spojit obě krajská města už v roce 2012. Ovšem vzhledem k problémům s výkupy pozemků to může i později.