Vybodovalo se již 23 tisíc řidičů

Praha – Na konci října bylo v Česku podle statistiky ministerstva dopravy již 23 tisíc „vybodovaných“ řidičů, z nich jenom tisícovka jsou ženy. Pro ztrátu řidičského průkazu musí účastník silničního provozu spáchat přestupky, za které dostane celkem dvanáct bodů. Podařilo se to mimo jiné i šestnáctiletému mladíkovi, který ještě dva roky vůbec nemůže řídit. Alespoň jeden trestný bod má potom na kontě asi desetina z 6,5 milionu českých řidičů.

Podle statistiky ministerstva dopravy jsou největším postrachem silnic čerství řidiči. Největší počet těch, kteří již mají přes dvanáct trestných bodů, je totiž mezi řidiči, kteří získali řidičský průkaz mezi lety 2003 a 2006.

Čeští řidiči podle ministerstva nejčastěji překračují předepsanou rychlost v obci, nerespektují příkazové a zákazové značky a nejsou při jízdě připoutáni bezpečnostními pásy.

Bodový systém začal platit 1. července 2006. Senát začátkem října odložil schvalování senátorské novely o zvýšení maximálního počtu trestných bodů pro řidiče ze dvanácti na osmnáct bodů. S novelou nesouhlasí ministr dopravy Gustáv Slamečka ani šéf dopravní policie Leoš Tržil. Navýšení trestných bodů podle nich žádné zlepšení na silnicích nepřinese.