SMS jízdenky pro pražskou MHD podraží

Praha – Zdražení SMS jízdenek na městskou hromadnou dopravu připravil pražský dopravní podnik (DPP). Míra zdražení se bude lišit podle zákazníkova operátora i podle jednotlivých tarifů, samotný dopravní podnik se totiž rozhodl změnit způsob účtování SMS jízdenek. Původních 26 korun se totiž bude platit pouze za „doručenku“, kterou cestující dostane od dopravního podniku, žádost o ni proto bude nutné zaplatit jako běžnou SMS. DPP si od zdražení slibuje, že za SMS jízdenky denně vydělá zhruba o 80 000 tisíc korun více než dosud.

Cestující, kteří si kupují jízdenku na tramvaj, metro nebo autobus pomocí mobilního telefonu, tak mohou zaplatit o padesát haléřů, ale také o tři koruny více než dosud.

„Souběžně s tím platí starý systém, a to až do konce ledna 2010,“ řekl mluvčí DPP Ondřej Pečený. O chystané změně zatím cestující nevědí. Samolepky s novým číslem se prý v prostředcích MHD objeví, až bude funkční, tedy během listopadu. Podle Pečeného bude následovat komunikační kampaň, která na změnu upozorní. Pražský dopravní podnik od listopadu také zavádí nové telefonní číslo pro SMS jízdenky.

Reportáž Edity Horákové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Dopravní podnik podle dosavadního systému nedostává z SMS jízdenek jejich plnou cenu – více než čtvrtinu totiž musí dát operátorům a zprostředkovateli služby společnosti Erika.

DPP uvažuje do budoucna také o rozšíření nabídky jízdenek, které půjdou koupit přes mobil. Má jít třeba o celodenní lístek za sto korun.

SMS jízdenky platí pouze v tramvajích, metru, městských autobusech a petřínské lanovce. Nelze je tedy použít v příměstských autobusových linkách ani ve vlacích. Denně se jich pošle přes 20 tisíc. Využívat je ale můžou pouze majitelé českých SIM karet, pro turisty se zahraničními mobily zatím platit nebudou.

O změně placení SMS jízdenek se už začalo mluvit také v Ústí nad Labem. Zatím ale není jasné, jestli se ceny lístků upraví. SMS jízdenky platí také v Českých Budějovicích a před měsícem je zavedli i v Ostravě.

  • Původní cena SMS jízdenky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1209/120809.jpg
  • Nová cena SMS jízdenky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1209/120810.jpg