Tramvaje se vracejí na pražskou Letnou

Praha – Tramvaje budou od úterý opět projíždět pražskou Letnou. Do provozu se vrátí rozkopaný úsek mezi Špejcharem a Badeniho ulicí, kudy budou moci tramvaje pokračovat kolem Pražského hradu na Prašný most. Přímá trasa přes Hradčanskou ovšem zůstává nadále uzavřena, tramvaje se na ni zřejmě vrátí až v září 2010. Informovala o tom Eva Dydová z tiskového oddělení pražského dopravního podniku.

Po obnovené trase přes Letenskou pláň budou jezdit denní linky 1, 15 a 26 a noční 51 a 56. V některých dalších tramvajích se ale pro cestující mnoho nezmění – linka 25 skončí svoji cestu z Kobylis již na špejcharské smyčce a tramvaje číslo 8 pojedou přes Malostranskou. Linka 5 zůstane na objízdné trase přes Těšnov.

Vzhledem k obnovenému provozu u Špejcharu ale pražský dopravní podnik zruší zvláštní tramvajovou linku 36 a náhradní autobusovou dopravu X56. V provozu naopak zůstanou autobusy na náhradní lince X1 ze Špejcharu ke střešovické vozovně.

Na nábřeží Edvarda Beneše zůstane i nadále v obou směrech zastávka Malostranská, mezi zastávkami Lotyšská a Podbaba zase zastávka Zelená. V Badeniho ulici mezi ulicemi Milady Horákové a Na Valech bude zřízena obousměrně zastávka Hradčanská, v ulici Hládkov pak budou spoje ve směru do centra zastavovat v nové zastávce Hládkov. Zastávka Chotkovy sady nebude v obou směrech v provozu.

Výluka na Letné souvisí s výstavbou tunelu Blanka. Kvůli ní je rozkopána ulice Milady Horákové od Letenského náměstí až k Prašnému mostu. Tramvaje byly nejprve ukončeny již na Letenském náměstí, později byla otevřena trať až na Špejchar.