Strážníci nechtějí varovné cedule u radarů

Zlín – Ačkoli přenosné značky upozorňující na měření rychlosti zřejmě plní svůj účel a řidiči u nich jezdí podle pravidel, strážníci je kritizují. Ředitelé městských policií statutárních měst chtějí, aby byla v zákoně zrušena povinnost označovat měřený úsek. Strážníci upozorňují především na to, že za značkou upozorňující na konec měření řidiči často zrychlí, ačkoli stále projíždějí obcí. Stanovisko městských policií podporují také některé radnice. Například někteří otrokovičtí radní se podepsali pod petici za zrušení této povinnosti.

Že má efekt značka označující měřený úsek, potvrzují statistiky i zkušenosti samotných strážníků. Ti si na to ovšem často stěžují – od doby zavedení přenosných značek jen málokdy přistihli spěchajícího řidiče. Zavedení značek bylo zdůvodněno právě snahou městské policie přistihnout řidiče překračující zákon za každou cenu. Obecní radary tak občas stály hned na začátku obce, kde ještě nemohla rychle jedoucí auta nikoho ohrozit.

V mnoha obcích je ale radar umístěn v jejich centru nebo u míst, která jsou nebezpečná, a dodržování dopravních předpisů je nezbytné. Petice upozorňuje na to, že označení měřeného úseku dopravní značkou často vede k tomu, že někteří řidiči místem, kde je dopravní značka „měření rychlosti“, projedou předpisově a za značkou zrychlí. Tak může měření rychlosti paradoxně snížit bezpečnost v oblastech za radarem.

„Toto nařízení je scestné a chceme to změnit. Řidiči v obci mají povinnost jezdit maximálně nejvyšší povolenou rychlostí. Na měřený úsek není potřeba upozorňovat,“ řekl ředitel zlínské městské policie Milan Kladníček.

Názor strážníků podporují i některé radnice. „Od doby, kdy bylo umožněno městské policii měřit rychlost, došlo ke zklidnění dopravy. Policie České republiky totiž dodržování rychlosti v obcích, zejména na méně významných komunikacích, moc často nekontroluje. Proto nevidím důvod, proč by řidiči měli být upozorňováni v obci na to, že se tady měří rychlost,“ řekla vedoucí otrokovického odboru silničního hospodářství Renáta Krystyníková.

Podle mluvčí vsetínské radnice Evy Stejskalové jsou stejného názoru i strážníci ve Vsetíně. Městští policisté ovšem ve Vsetíně rychlost neměří. „Kontrolovat řidiče má zejména státní policie. Městští strážníci se soustředí na jiné věci než na rychlost řidičů. Jim přísluší dohlížení na dodržování pořádku ve městě, řeší například vandalismus,“ uvedla Stejskalová.