Kamiony ohrožují skanzen na Ústecku

Zubrnice (Ústecko) - Stovky kamionů, které denně projíždějí obcí Zubrnice na Ústecku, ohrožují tamní skanzen. V domech praskají zdi, střechy i roubení. A nejen v tomto muzeu. Řada řidičů kamionů si tam krátí i cestu, kvůli nedostavěné dálnici D8, jiní se chtějí zase vyhnout mýtnému. U žádného z úřadů místní zatím se stížnostmi neuspěli. Nadměrná doprava tak dál ničí nejen domy místních obyvatelů, ale také památky.

„Praskají domy, poškozují se silnice,“ řekl starosta Zubrnic Tomáš Pernekr (ODS). Následky provozu jsou patrné například i uvnitř turistické ubytovny.
Největší problémy má právě muzeum v přírodě, kde popraskala opěrná zeď a ze spár roubení vypadává hlína.

Podle místních je jen otázka času, kdy některý z kamionů nezvládne zatáčku a skončí přímo ve zdi skanzenu.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Vedení Zubrnic i okolních obcí chce vjezd kamionů na silnici druhé třídy zakázat. Obrátili se proto i na odborníky, ale u nich neuspěli. „Ji můžou užívat bezplatně všichni, kteří tak chtějí, to znamená i řidiči kamionů,“ uvedl vedoucí odboru ústeckého magistrátu Dalibor Dařílek.

Ústecký magistrát ale zástupce obcí odkazuje na krajský úřad Ústeckého kraje. „Ten je vlastníkem komunikace a je zodpovědný za její stav, který je v tuto chvíli v pořádku,“ řekla mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdaléna Hanáčková.

Zůstává jediná možnost, jak se nákladní dopravy v Českém středohoří zbavit, a to požádat krajský úřad o vyřazení této silnice z kategorie silnic druhých tříd. To ale podle odborníků kvůli rozložení silnic v rámci celé České republiky jen tak nepůjde.