Cisterna s kyselinou dusičnou zablokovala silnici na Přerovsku

Říkovice (Přerovsko) - U Říkovic na Přerovsku dnes dopoledne havarovala cisterna převážející šest tun kyseliny dusičné. Hasiči již zastavili únik kyseliny do ovzduší. Silnice I/55 je tam stále neprůjezdná. Likvidace škod bude trvat podle mluvčího zlínských hasičů Ivo Mitáčka ještě několik hodin. Příčinou úniku větší části kyseliny z cisterny bylo ulomení jednoho z ventilů. Nikdo nebyl zraněn, obyvatelé okolí nejsou únikem ohroženi.

Kvůli nehodě je uzavřená silnice I/55 v úseku mezi Hulínem a Horními Moštěnicemi. Objížďka vede po silnicích 2. a 3. třídy přes Holešov, Rymice, Kostelec u Holešova a Starou Ves. Objízdná trasa z Přerova vede přes Vlkoš, Chropyni a Kroměříž. 

„Cisterna jela od obce Břest ve směru na Říkovice. Na únik kyseliny upozorňovali řidiče ostatní motoristé blikáním, zastavil až po několika kilometrech,“ řekl Mitáček. Cisterna nyní stojí 250 metrů od hranice krajů na zlínské straně. „Je to prostor, který běžně obsluhují přerovští hasiči, tentokrát zde ale byla dříve jednotka z Kroměříže a ujala se zásahu,“ vysvětlil Mitáček.

Hasiči vymezili nebezpečnou zónu a dvě dvojice ve speciálních protichemických oblecích zahájily průzkum. „Z cisterny unikla značná část z přepravovaných šesti tun. Okolí místa je již nyní zasypáno a čekáme na dojezd náhradní cisterny, do které se přečerpá zbytek kyseliny,“ objasnil Mitáček. Na úklid několika kilometrů vozovky prý hasiči přivolají silničáře. „Značná část kyseliny se ze silnice již odpařila. Vzhledem k tomu, že jde o neobydlenou oblast a jsou dobré rozptylové podmínky, nehrozí obyvatelstvu nebezpečí,“ dodal mluvčí.

Kyselina dusičná je nebezpečná oxidující žíravina, poškozuje pokožku a
sliznice, nebezpečné jsou i její výpary. Používá se k výrobě výbušnin
pomocí nitrace, dusíkatých hnojiv, barviv a laků, léků a různých
organických sloučenin.

Vydáno pod