Stavba D3 se zdrží – peníze jsou, pozemky ne

Tábor – Dokončení výstavby dálnice D3 z Tábora do Soběslavi je prozatím v nedohlednu. Důvodem nejsou peníze, ale chybějící stavební povolení. Státu se totiž ani rok po slavnostním poklepání na základní kámen nepodařilo vykoupit všechny pozemky, přes které má dálnice vést. Zatím se proto staví pouze na dvou místech. Úsek z Tábora do Soběslavi měl být hotový příští rok v listopadu, zřejmě tomu tak ale nebude.

Na dálnici D3 severně od Soběslavi nyní vznikají dva mosty – jeden se staví nad rybníkem Koberným u Plané nad Lužnicí a přes Černovický potok u Soběslavi. Nikde jinde ale stavební stroje zatím nepracují a do termínu otevření nového úseku dálnice zbývá už jenom rok a měsíc.

Důvod ročního zpoždění stavby není neobvyklý – chybějí stavební povolení, protože se úředníkům nepodařilo vykoupit pozemky. „Zbývá dvanáct až patnáct pozemků k vykoupení,“ upřesnil předseda Sdružení pro dostavbu D3 a senátor Pavel Eybert.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

„V trase jsou pozemky, které jsou velmi problematické – ať jsou to dědická řízení, nebo exekuční řízení,“ uvedl ředitel českobudějovické pobočky Ředitelství silnic a dálnic Josef Pešl.

Termín dokončení stavby v listopadu příštího roku teď stavbaři zřejmě nestihnou. Odložení dostavby dálnice způsobí potíže například v Plané nad Lužnicí. Státní silnice tam vede centrem města. Studie provedená před dvěma lety hovořila o 25 tisících autech denně, od té doby ale vozidel výrazně přibylo. Podle místostarosty Vladislava Kubce jich dnes bude přes 30 tisíc denně.

Dálnice mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí přijde na více než 10 miliard korun. Peníze ale jsou k dispozici. Vše tak záleží na vypořádání majetkoprávních vztahů.