Jablonecká ČSAD nakoupila nové autobusy

Jablonec nad Nisou – Nové i ojeté vozy nakoupila letos za 50 milionů jablonecká ČSAD. Zhruba čtvrtinu peněz investovaných do šestnácti autobusů získal dopravce z veřejných zdrojů – dva miliony od státu a deset milionů od města. Podle generálního ředitele společnosti Luboše Wejnara se jedná o největší obměnu vozového parku v historii firmy.

„Výrazně se tím snížilo stáří vozů, ve městě jezdí autobusy v průměru sedm let staré, na regionálních tratích asi desetileté,“ uvedl Wejnar. Z šestnácti nakoupených vozidel využije dopravce devět autobusů na regionálních linkách, čtyři nasadí do MHD a tři velkokapacitní autobusy budou jezdit na lince z Jablonce do Prahy.

Nové městské a regionální vozy jsou úplně nebo částečně nízkopodlažní, dva z nich jsou s pohonem na zemní plyn. Autobusy pro spoje do Prahy pojmou až 67 cestujících. „Linka je trvale využitá a cestující museli někdy stát,“ poznamenal Wejnar. Firma pro dálkovou linku koupila ojeté autobusy od společnosti Student Agency. Pasažéři v nich mají k dispozici bezplatné připojení na internet, denní tisk a nápoje.

ČSAD Jablonec zajišťuje provoz na sedmnácti linkách MHD v Jablonci, dvaceti regionálních linkách, šesti dálkových vnitrostátních a jednom mezistátním spoji. Firma změnila v polovině loňského roku vlastníka. Akcie ztrátového podniku koupila ČSAD Semily, která patří k největším dopravcům v Česku.