Liberecký kraj váhá se soutěží na Jizerskohorskou železnici

Liberec – Zatím není jasné, kdo bude od roku 2011 provozovat železniční dopravu na tzv. Jizerskohorské železnici. Výsledek soutěže na dopravce na tratích, které tvoří asi třetinu krajské sítě, měl být znám na začátku září, kraj ale ještě nerozhodl. Podle hejtmanova náměstka pro dopravu Martina Seppa je možné, že výběrové řízení nakonec bude zrušeno. Na železnici v Libereckém kraji totiž letos výrazně ubylo cestujících, a tak se propadly také přijmy. Krajskou pokladnu by tak dorovnávání ztráty mohlo vyjít podstatně dráž, než se předpokládalo.

„V době, kdy se soutěž vyhlašovala, nikdo nečekal tak velký propad v tržbách ani v krajských příjmech,“ řekl Sepp. Není proto podle něj vyloučeno, že se kraj nakonec pokusí dohodnout úpravy nynějších smluv s Českými drahami, které na tratích Jizerskohorské železnice provozují železniční dopravu dnes. „Rozhodně zatím neuvažujeme o nějakém omezování regionální dopravy, v současné ekonomické situaci by to mohlo znamenat jen další růst nezaměstnanosti,“ dodal.

Označení Jizerskohorská dráha zahrnuje všechny tratě ve Frýdlantském výběžku a dále trati Liberec–Tanvald–Harrachov a Smržovka–Josefův Důl. O provozování osobní železniční dopravy od prosince 2011 se ucházejí České dráhy, Arriva a Viamont. Liberecký kraj soutěž na provozování regionální dopravy na trati z Liberce do Tanvaldu vypsal již v roce 2006, tehdy ale kvůli finančním požadavkům všech zájemců nakonec soutěž zrušil. Letos chtěl před cenou upřednostnit kvalitu služeb. Jednou z podmínek je investice do moderních vlaků, které by na železnici měly přilákat nové cestující.