Poslední srpnový víkend nepřežilo nehody pět lidí

Praha - Poslední prázdninový víkend byl letos jedním z nejméně tragických za posledních deset let. Na silnicích zemřelo od pátku do neděle pět lidí. V roce 2004 zahynulo při nehodách 21 lidí, dva roky poté si nehody vyžádaly tři lidské životy. Kvůli obavám z komplikací při návratu z letních prázdnin policisté častěji kontrolovali řidiče. Hlídky byly nasazeny ve všech krajích, v Praze na dopravu dohlížel také policejní vrtulník. Podle předběžných policejních statistik by letošní prázdniny mohly patřit k těm, kdy na silnicích zahynulo nejméně lidí. Během předchozích letních prázdnin počet nikdy neklesl pod 200, kromě roku 2006, kdy začal v Česku platit bodový systém.

V pátek zahynul u obce Mšec na Rakovnicku při srážce tří aut pětašedesátiletý řidič osobního vozu. V noci na sobotu podlehl na Uherskohradišťsku vážným zraněním sedmatřicetiletý spolujezdec. U Strašnova na Mladoboleslavsku nepřežila noční nehodu šestnáctiletá dívka. Při srážce dvou aut mezi Chrudimí a obcí Kočí zemřel v sobotu v podvečer osmnáctiletý řidič jednoho z vozů. V neděli zahynul jeden člověk na Frýdeckomístecku.

Poslední prázdninový víkend se obešel bez větších dopravních komplikací

Závěr posledního prázdninového víkendu se obešel bez výraznějších komplikací v dopravě. Ani následky havárií nebyly tak tragické jako v předchozích letech. Podle policejních statistik od pátku do neděle zahynulo při dopravních nehodách pět lidí, zatímco ve stejném období loni jich bylo 13 a předloni dokonce 15. V roce 2001 a shodně také o rok později zaplatilo nehody životem 18 lidí.

Na začátku školního roku plánuje policie další kontroly řidičů

Řidiči musí i v nadcházejících dnech počítat s častějšími policejními kontrolami. Doprava bývá intenzivnější nejen v průběhu posledních dnů prázdnin, ale i začátek školního roku je mnohdy poznamenán tragickými nehodami.

Od 1. do 4. září proběhne i dopravněpreventivní celorepubliková akce Zebra se za tebe nerozhlédne, která je zaměřena na prevenci v dopravě, zejména na správné přecházení vozovky a celkově na chování chodců v silničním provozu. Pražští policisté akci zahájí v úterý 1. září v půl osmé u základní školy v Praze 4 v Jeremenkově ulici.

O prázdninách zemřelo zatím na silnicích 143 lidí

V průběhu obou letních měsíců vyhasly na silnicích podle předběžných informací životy 143 lidí. Počty mrtvých při dopravních nehodách o prázdninách přitom za poslední desetiletí nikdy neklesly pod 200. Výjimkou byl pouze rok 2006, kdy byl zaveden bodový systém. Tehdy policie za letní prázdniny evidovala 152 mrtvých.