Papežova návštěva omezí dopravu také ve Staré Boleslavi

Brandýs nad Labem-Stará Boleslav – Mše ve Staré Boleslavi, které se na konci září zúčastní papež Benedikt XVI., zkomplikuje dopravu ve Středočeském kraji severovýchodně od Prahy. Samotná Stará Boleslav bude během návštěvy Svatého otce zcela uzavřena pro dopravu, lidé, kteří přijedou na mši autem, budou muset zaparkovat na záchytném parkovišti u města. Na příjezdech se očekává velký nápor. Do Staré Boleslavi bude možné přijet také zvláštní či pravidelnou autobusovou linkou buď z pražského Černého Mostu, nebo z Letňan. Vedení Středočeského kraje již dříve avizovalo, že nenechá posílit vlaky do Staré Boleslavi, ačkoli lze očekávat, že řada poutníků přijede právě po železnici. Papež navštíví Starou Boleslav v pondělí 28. září, město se autům uzavře již v neděli v poledne a vydrží tak do pondělního večera (20 hodin).

Podle organizátorů návštěvy by měli řidiči přijet do Staré Boleslavi brzy ráno, mezi čtvrtou a sedmou hodinou. Právě od čtyř bude otevřena louka, na níž proběhne mše. Auta bude možné zaparkovat na dvou záchytných parkovištích.

Jedno z nich bude na staré pražské silnici II/610 severovýchodně od Staré Boleslavi nedaleko křižovatky s rychlostní silnicí R10. Tato křižovatka (exit 14) bude ovšem uzavřena, z komunikace tak bude nutné sjet na exitu 17. Druhé parkoviště bude blízko od místa konání mše na mělnické silnici II/331 severozápadně od Staré Boleslavi. Pro zájezdové autobusy jsou navrženy dvě plochy v areálu Jaselských kasáren Armády České republiky.

Vedle kyvadlových mimořádných autobusových linek, které budou jezdit na boleslavské autobusové nádraží z Prahy od metra, bude možné dostat se na mši běžnými autobusovými linkami dopravce ČSAD Střední Čechy, které rovněž zastavují na autobusovém nádraží ve Staré Boleslavi.

Cestující vlakem mohou vystoupit ve stanici Stará Boleslav, která je vzdálena od místa konání mše asi 2,5 kilometru. Nádraží leží na hlavní trati z Ústí nad Labem do Lysé nad Labem. Každé dvě hodiny ve stanici zastavují rychlíky (linka Kolín – Ústí nad Labem) a po většinu dne jezdí ve dvouhodinovém intervalu také zastávkové osobní vlaky.

Dopravu zkomplikuje papežova návštěva také v Brně, kam Benedikt XVI. zavítá v neděli 27. září. O víkendu bude uzavřena dálnice D1, která se promění v obří parkoviště pro návštěvníky mše na letišti v Tuřanech.