Kladenský soud odročil případ řidiče, který utekl od nehody

Kladno - Kladenský soud dnes odročil případ řidiče, který loni v březnu havaroval u Knovíze na Kladensku a od nehody i zraněné spolujezdkyně utekl. Policii se nepodařilo vyhledat dvě svědkyně, z nichž jedna je zraněnou spolujezdkyní obviněného.

„Znovu policii požádám o předvedení obou svědkyň,“ sdělil soudce. Případ odročil na 25. března.

Sedmadvacetiletý Marek Cverna, muž s pověstí nenapravitelného řidiče, je obžalován z ublížení na zdraví, řízení bez řidičského průkazu, neposkytnutí pomoci a maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to mu hrozí až pět let vězení. Ve všech dosavadních líčeních využil svého práva nevypovídat. Cverna byl nedávno podmíněně propuštěn z vazby.

Již před časem si odpykal nepodmíněný trest deset měsíců za maření úředního rozhodnutí, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a za podílnictví.

Policie loni v březnu dopadla obžalovaného po útěku od nehody až po týdnu. Těžce zraněná mladá žena, která z vozu vypadla, je podle znalkyně z oboru medicíny dodnes částečně ochrnutá a může trpět psychickými problémy.

Stejně jako obžalovaný odmítli u minulého líčení vypovídat také jeho rodiče a přítelkyně. Jeden ze svědků uvedl, že Cverna řídil a často měnil auta.

Znalec z oboru dopravních nehod k původní zprávě doplnil, že vůz Opel Omega neměl platnou technickou prohlídku, pravděpodobně neměl v době nehody funkční airbagy a spolujezdkyně nebyla připoutaná.

Podobný případ řešil kladenský soud v polovině minulého roku, když odsoudil na tři roky dvaadvacetiletého Davida Skalkoše, shodou okolností příbuzného Cverny. Později mu zvýšil trest na 41 měsíců kvůli tomu, že Skalkoš porušil dvouletou podmínku za předchozí majetkovou trestnou činnost.

Nehoda, kvůli které je Skalkoš ve vězení, se stala v lednu 2006 v kladenské Vítězné ulici. Auto, které řídil, srazilo dívku, která společně s kamarádkou přecházela silnici po přechodu pro chodce. Sražená zemřela, druhá dívka vyvázla bez zranění. Řidič, který cestoval společně s družkou a jejich malým dítětem, z místa nehody ujel.

Skalkoš několik hodin po nehodě odletěl do Británie. Český státní zástupce vydal 29. prosince souhlas s jeho zadržením a do pátrání se zapojila britská policie. Mladík se dobrovolně vrátil 2. ledna, policie ho zatkla přímo na ruzyňském letišti.