Prahu s Paříží spojí cyklostezka

Praha/Paříž - Prahu s Paříží spojí Panevropská cyklistická stezka vedoucí přes Norimberk a řadu turisticky zajímavých oblastí v centrálním Německu a Francii. Na své 1537 kilometrů dlouhé trase provádí rekreační turisty po stovkách zajímavostí ve svém okolí. Stezka bude oficiálně otevřena 12. dubna na panevropské slavnosti v Norimberku, informovalo o tom na svých internetových stránkách Panevropské hnutí.

Francie má hustou síť dálnic a síť jejich cyklostezek je stejně hustá. Velká část Francie se dá tedy projet na kole, i když jen některé ne všechny stezky na sebe navazují a některé úseky vedou i po silnicích. Takto popsal situaci ve Francii zpravodaj ČRo1 Radiožurnálu Jan Šmíd.

Nápad na zbudování tak dlouhé cyklistické stezky vznikl už v roce 2001. Trasa vede většinou po již hotových cyklistických stezkách, pouze na česko-německém pomezí bylo třeba určité úseky vybudovat. Iniciativa přišla z německé strany, kde byla v okrese Neustadt an der Waldnaab na cyklostezku přebudována zrušená železniční trať.

Její výstavba byla částečně financována z prostředků Evropské unie. Stezka, jejíž trasa v zásadě sleduje oblíbenou cestu císaře a krále Karla IV., je po své trase značena obvyklými ukazateli, doplněnými
modrožlutým logem Panevropského hnutí.

Formálně stezka začíná na pařížském Východním nádraží (Gare de l'Est) a končí v Praze, lze jí samozřejmě bez problémů absolvovat i opačným směrem.

V Německu stezka uživatelům nabízí návštěvu Norimberka, „cestu hradů“ poblíž Rothenburgu nad Tauberou, historické univerzitní město Heidelberg a mnoho dalších pozoruhodností. Do Francie se stezka dostává po překročení Rýna u Štrasburku; toto historické alsaské město je nyní spíše jedním ze symbolů Evropské unie. Cesta dál prochází kolem Nancy do kraje Champagne, kolem místních vinic a zámků, nedaleko slavné Remeše a končí v Paříži.