Při papežově návštěvě bude celý den neprůjezdná D1 u Brna

Brno – Dálnice D1 u Brna bude během zářijové návštěvy papeže Benedikta XVI. na 26 hodin zcela neprůjezdná. Promění se v obří parkoviště pro návštěvníky mše, která proběhne za papežovy přítomnosti v neděli 27. září. Dálnice bude uzavřena v úseku mezi 196. a 203. kilometrem od 18 hodin v sobotu 26. září do 20 hodin v neděli 27. září. Očekává se, že do Brna přiveze poutníky zhruba dva tisíce autobusů, které budou potom na dálnici odstaveny. Na samotnou mši má podle odhadů dorazit asi 150 tisíc lidí.

Uzavřený úsek dálnice D1 je blízko od tuřanského letiště, kde mše proběhne. Očekává se příjezd až 2000 autobusů a několika tisíc osobních vozidel, která budou parkovat i na tzv. černovických terasách. „Chceme vzkázat lidem, aby si pokud možno na uvedené období naplánovali jinou trasu,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Úřad vkládá naděje v to, že lidé nebudou v neděli večer masově cestovat, protože po ní následuje ještě sváteční pondělí 28. září.

Podle Hanzelky se na dálnici D2 u Brna ve směru od Bratislavy neočekává žádný problém. Řidiči, kteří pojedou po D1 od Vyškova, sjedou na 203. kilometru do Ostravské ulice, kde bude vyznačená objížďka. Na brněnskou dálnici se zpět vrátí v Hněvkovského ulici na 196. kilometru.

Rozhovor s Karlem Hanzelkou (zdroj: ČT24)

Nepůjde o první podobnou uzavírku dálnice D1. Neprůjezdná byla také před čtyřmi lety při oslavách 200. výročí bitvy u Slavkova.