V Chrudimi chtějí obchvat a plánují blokádu silnice

Chrudim - Chrudim má problémy s hustým provozem aut a kamionů. Na neúnosnou dopravu a odkládání stavby silničního obchvatu upozorňuje i sdružení Chrudimští patrioti. Situaci považuje za kritickou, a proto se obrátilo i na ministra dopravy. Nespokojení obyvatelé chystají na 7. září další blokádu na frekventovaném kruhovém objezdu Na Bídě. Podle předsedy sdružení Josefa Kopečného je ministerstvo dopravy k problémům města netečné.

„Budeme to muset zřejmě opakovat tak dlouho, až si toho někdo všimne. Poslali jsme dopis ministrovi dopravy Gustávu Slamečkovi, ale zůstal bez odezvy,“ uvedl Kopečný. Blokáda, kterou provázely i drobné potyčky a slovní urážky, se má brzy opakovat.

„Občané jsou velmi stresováni, zejména ti, kteří bydlí v té délce Palacké ulice, hlukem i zplodinami,“ řekl koordinátor akce občanského sdružení Chrudimští patrioti Pavel Pavlíček.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Poprvé sdružení zablokovalo dopravu na klíčové okružní křižovatce 12. června. Lidé tam čtvrt hodiny neustále korzovali po přechodech pro chodce. Protest slovně podpořilo i vedení města.

Přes Chrudim projíždějí tisíce aut a kamionů směrem na Pardubice, Kolín, Žďár nad Sázavou nebo Vysoké Mýto. Přecházení silnice může skončit i tragicky, jak dokládají policejní statistiky z tohoto kruhového objezdu.

„V loňském roce policie zaevidovala pět dopravních nehod, kdy v jednom případě byl jeden chodec těžce zraněn a bohužel v jednom případě došlo i k úmrtí,“ řekl mluvčí chrudimské policie Jiří Tesař.

Po obchvatu město volá již od roku 1996. Nová silnice mezi Pardubicemi a Chrudimí zatím skončila za Medlešicemi. Dále by měla obejít město kolem Vestce a přetnout státní silnici I/37 na Vysoké Mýto. V další etapě bude obchvat pokračovat zhruba jižním směrem a napojí se na silnici I/37 přibližně u obce Kunčí. Původně se měl začít stavět v roce 2010, úsek do Medlešic by měl stát zhruba 823 milionů korun a měl by být dokončen v roce 2011. Kvůli nedostatku peněz v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury však byla investice odložena. Další protest je naplánován na 7. září, v době dopravní špičky od 15:00.