Inforadary obcím nepomáhají, instalují zpomalovací semafory

Cheb - Přizpůsobit rychlost jízdy povoleným limitům ve městech a obcích je pro řadu řidičů stále velký problém. Podle průzkumu, který zveřejnila chebská radnice, výrazně překračuje rychlost každý třetí. Obce kvůli tomu instalují informační radary. Velké světelné infotabule mají donutit řidiče k pomalejší jízdě, ale řada z nich přesto nohu z plynu nesundá. Obce začínají problém řešit zpomalovacími semafory. V Chebu dokonce za jedinou hodinu překročilo rychlost 527 aut. Podle starosty Chebu Jana Svobody (ODS) každý třetí řidič jede rychleji minimálně o 10 kilometrů, než je povolená rychlost.

Starosta vidí problém v tom, že v ulicích stále nejsou vidět policisté. Ti tvrdí, že rychlost měří. Kde, jak často a s jakým výsledkem měřili v regionu třeba v posledních dnech, ale nejsou schopni říct.

„Provádíme měření rychlosti, jak mimo obec, tak v obci a tuto činnost provádíme každý den,“ řekla mluvčí chebské policie Martina Hrušková.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Řada obcí nedostatek policistů řeší problém nákupem informačních radarů a doufá, že auta zpomalí. Po čase si ale i na taková zařízení řidiči zvyknou a ztrácejí zábrany. Někde si dokonce radary sami testují. V Josefově naměřili jednomu řidiči dokonce 195 km/h. Ve Vřesové na Sokolovsku řešili neúnosnou situaci zpomalovacím semaforem, který je řízený radarem. Řidiči tu ohrožovali děti na přechodu.

Zpomalovací semafor je tak zatím neúčinnější pomůckou obcí proti pirátům silnic. Jedinou jeho nevýhodou je vysoká pořizovací cena, okolo půl milionu korun.