Peníze na budějovickou spojku se našly, stavba pokračuje

České Budějovice – Práce na spojce silničních okruhů ani na železničním koridoru v Českých Budějovicích se nezastaví. Dohodli se na tom ministr dopravy Gustáv Slamečka s budějovickým primátorem Jurajem Thomou. Ministerstvo chtělo totiž stavbu silniční spojky zastavit. Magistrát si jako rukojmí vzal železnici a její cestující a hrozil, že nevznikne-li silničním spojka, zastaví i rekonstrukci železniční trati na Veselí nad Lužnicí. Ministr se s primátorem nakonec domluvil, že stát stavbu silnice podpoří dodatečnými 50 miliony.

Stavba čtyřproudové spojky, která měří necelé dva kilometry, začala v lednu. Silnice má propojit oba městské okruhy a zjednodušit průjezd centrem. „Doprava je katastrofální, tvoří se kolony,“ přiblížila Kateřina Hlachová z ÚAMK.

Letos měli silničáři dostat na stavbu 450 milionů. Správci státní pokladny ale začali na jaře škrtat, částku snížili o více než polovinu. Ředitelství silnic a dálnic se proto rozhodlo stavbu v polovině roku zakonzervovat. To se ale nelíbilo magistrátu. Ten pohrozil, že nepovolí stavbu železničního koridoru, který má z Českých Budějovic vést na sever. Bez povolení magistrátu by se pak stavitelé kolejí do města nedostali. Českobudějovičtí by tak zůstali bez klíčové silniční i železniční stavby.

Reportáž a vstup Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

V přetahování o miliony radnice uspěla, ze státní pokladny získá letos dalších 50 milionů na klíčovou silnici. V příštím roce dá vláda na stavbu 350 milionů. Podle ministra Slamečky zřejmě přidělení dodatečných peněz na českobudějovickou spojku nebude zpochybňovat. „Tato akce je rozhodně potřebná, takže si nemyslím, že by někdo zpochybňoval náš rozpočtový nárok,“ uvedl Slamečka.

Stavitelé se radují, pomalu dohánějí zpoždění. Firma má zatím peníze do konce letošního srpna, po příslibu peněz ale bude se stavbou pokračovat i na podzim. „Stavba jede naplno,“ ujistil ředitel stavební firmy František Fryš.