Staré metro sovětského typu v Praze skončilo

Praha - Staré sovětské metro již pražským podzemím cestující vozit nebude. Podle odboráře z pražského dopravního podniku (DPP) Petra Pulce vedení DPP vlaky typu 81-71 v tichosti stáhlo. Oficiálně bude poslední souprava "vyřazena" ze služby před zástupci města a novináři ve středu, ve čvrtek dopoledne se naposledy svezou soupravou i pražští cestující na trase B, uvedl technický publicista Robert Mara.

Podle posledních informací se ve středu v poledne koná oficiální „neveřejné“ rozloučení na zkušební trati depa Kačerov pro zástupce médií a města, napsal server Metroweb.cz. Ve čtvrtek by potom mělo dopoledne dojít k poslední jízdě souprav 81-71 na trase B.

Mluvčí pražského dopravního podniku (DPP) Ondřej Pečený potvrdil, že staré nemodernizované sovětské soupravy v Praze končí. Pražský dopravní podnik podle webových stránek nadšenců odebíral vlaky typu 81-71 v letech 1978 až 1990 a celkem jich koupil 507. Stejné vlakové soupravy byly vyráběny ve Mitiščinském strojírenském závodu také pro Moskvu a Budapešť. Podle Mary po technické stránce nepatřily vozy ke špičce a byly zastaralé. Vozy se před uvedením do provozu musely rozsáhle upravovat. 

Rozhovor s Robertem Marou (zdroj: ČT24)

Svůj provoz v Praze zahájily v květnu 1978 na trase C, postupně byly zavedeny i na trasy A a B. Dopravní podnik většinu z nich v posledních letech modernizoval; tento nový typ se označuje jako 81-71M a i nadále cestující v pražském metru vozí. Od roku 1996 bylo do dneška zmodernizováno 71 souprav. Po ukončení provozu zůstane jedna historická souprava zachována ve zličínském depu.

Jeden vůz číslo 2374 bude také ve Střešovickém muzeu MHD. „Podobně jako byla zachována třívozová souprava Ečs, bude zachována i historická souprava 81-71 s pěti vozy. Domovským depem bude Zličín. Čelní vůz 2374 ukončí svoji pouť ve Střešovickém muzeu MHD,“ uvádí server Metroweb.cz.