Plzeňští řidiči jezdí u radarů pomalu, ve zbytku města rychle

Plzeň – Dopravní značky upozorňující na měření rychlosti městskou policií v Plzni na první pohled splnily svůj účel. Strážníci za dva měsíce, po které mají značky k dispozici, nepřistihli ani jednoho řidiče, který by překročil povolenou padesátikilometrovou rychlost. Problém je ale v tom, že za značkou hlásající konec měření, řidiči přidají a ve zbytku města jezdí rychleji než dříve. Městská policie a také radnice proto považují novelu přikazující použití značek upozorňujících na radar za špatnou.

Plzeňským řidičům se systém značek zamlouvá, na 80 místech, kde mohou strážníci měřit, jsou upozorněni, zkontrolují, kolik ukazuje tachometr a eventuelně zpomalí. Strážníci i městští politici ale upozorňují na to, že nový systém auta v Plzni fakticky nezpomalil, ale naopak zrychlil. „V současné době vidíme, že rychlost na území města Plzně není dodržována tak, jako byla předtím, když jsme měřili bez dopravních značek,“ řekl ředitel plzeňské městské policie Luděk Hosman.

Místní politici se rovnou – byť zatím nesměle – dožadují zrušení pravidla, které přikazuje městské policii, aby na své radary upozorňovala značkou. „To je na zamyšlení pro legislativce, co s tím udělat. Já si myslím, že to, co vymysleli, není efektivní,“ uvedl městský radní Karel Paleček. Jenom o málo mírněji se vyjádřil náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek: „Je špatně, že se jezdí ve městě rychle tam, kde radary nejsou. Jinými slovy, novela zákona ničemu neprospěla a ani ničemu neuškodila.“

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Cíl zákonodárců, kteří chtěli uzákoněním značek odstranit snahu radnic pomocí radarů „rýžovat“ peníze z pokut, ovšem byl zjevně splněn – za dva měsíce měření zaznamenali plzeňští strážníci nejvyšší rychlost 47 km/h.