Zahrádky u České Lípy jsou nejkrásnějším nádražím roku

Praha – Zahrádky u České Lípy zvítězily v těžké konkurenci nad koridorovými stanicemi i nádražím Posázavského pacifiku ve třetím ročníku ankety Nejkrásnější nádraží. Vítězné nádraží je z funkčního hlediska zastávkou na jednokolejné neelektrizované trati Lovosice – Česká Lípa hl. n. O výsledcích soutěže informoval její pořadatel, občanské sdružení Asociace Entente Florale, tiskovou zprávou. Odborná porota udělila také zvláštní Cenu spokojených cestujících. Tu si odnesly Červený Kostelec, Dlouhá Třebová, Lanžhot, Roztoky u Jilemnice a Vlašim. Zvláštní cenu za péči zaměstnanců o květinovou výzdobu a za útulné a milé prostředí dostala také Davle, která figurovala i mezi deseti finalisty ankety.

Zahrádky u České Lípy jsou nádražím se čtyřčlenným personálem, který se dnes již nestará o provoz vlaků na trati, ale musí obsluhovat nedaleké mechanické závory a udržovat čekárnu. Nádraží leží v Máchově kraji nedaleko Doks, a tak je hojně využíváno turisty. V letošní anketě porazilo například Zábřeh na Moravě a Choceň ležící na trati Praha-Olomouc, patřící mezi nejstarší české nádražní budovy, lokálková nádraží v Davli, Kamenici nad Lipou a Lednici a stanice Litice nad Orlicí, Šumperk, Hamry - Hojsova Stráž a Frýdek-Místek ležící na významných neelektrizovaných tratích.

„Přiznám se, že jsme to neočekávali, protože Zahrádky u České Lípy nemají zrekonstruovanou nádražní budovu a nejsou tak velkolepé a výpravné jako mnohá jiná nádraží,“ vyjádřila překvapení i ředitelka Asociace Entente Florale Drahomíra Kolmanová.

Reportáž Lucie Komňacké a Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Z ocenění za květinovou výzdobu a za příjemné prostředí se radovali v Davli, kde nádraží leží na legendární lokálce z Prahy přes Vrané do Čerčan - Posázavském Pacifiku. „Jsem strašně ráda, že alespoň někdo ocenil naši práci. Snažíme se, aby cestující měli krásné prostředí,“ neskrývala radost staniční dozorkyně Lenka Marčanová.

„Cílem soutěže je vyhledávat vlídná nádraží, dávat tak dobré příklady jiným a formou soutěže poděkovat těm, kteří se na jejich dobrém stavu podílejí,“ uvedl vedoucí projektu Pavel Bureš. Hlasování o nejkrásnější nádraží roku 2009 bylo dvoukolové. V prvním kole mohl kdokoliv navrhnout svého favorita, celkem lidé podali 28 návrhů. Ve druhém kole hlasovala veřejnost pro jednoho z deseti finalistů. Celkem hlasovalo více než 2000 lidí, Zahrádky dostaly zhruba 900 hlasů.

Podle náměstka generálního ředitele Českých drah Jiřího Koláře je v České republice přes 2000 nádraží, na mnohých z nich včetně pražského Wilsonova nádraží se uskutečňuje rekonstrukce. „Ke zvelebení i těch nejmenších stanic ale často stačí poměrně málo - iniciativa ze strany našich zaměstnanců a zájem místních obyvatel a organizací,“ uvedl Kolář.

Zastávka na trati Lovosice – Česká Lípa hl. n.
Zdroj: Asociace Entente Florale/ČTK