Vidina Pražského okruhu komplikuje dopravu na D1 a ve Strakonické ulici

Praha – Jihozápadní část Pražského okruhu má být hotova příští rok. V současnosti ale stavba důležitého obchvatu komplikuje dopravu zejména ve Strakonické ulici, která za Prahou přechází v rychlostní silnici R4, a také na dálnici D1, kde vznikají nájezdové rampy k novým mostů. Řidiči tam nyní musí zpomalit na 80 km/h a opatrně jet ve zúžených jízdních pruzích. V září tam přibude ještě omezení rychlosti na šedesátku a odklonění dopravy do stran.

Stavba nájezdových ramp potrvá od podzimu možná až do konce zimy. Odborná veřejnost očekává, že se na místě budou často tvořit zácpy, paradoxně by se tak ale mohlo ulevit samotnému městu. „Veškerá doprava se zarazí před Prahou. Na druhou stranu se kolony pouze přesunou,“ uvedl obchodní ředitel autoklubu ACA Michal Otava.

Podle samotných silničářů se ale situace nezhorší. „Byť se budou geometricky poněkud měnit trasy, vždy by tam mělo být šestipruhové uspořádání,“ řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík. „Nemělo by to způsobovat výraznější zácpy,“ dodal šéf společnosti Pragoprojekt Marek Svoboda.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Pro dokončení stavby je potřeba vykoupit ještě jeden pozemek, který je pod nynější benzinkou. Její majitel ale půdu nechce prodat. Kdyby se to nepodařilo, je možné přistoupit k jiné variantě stavby, která sporný pozemek mine. Termín dokončení by se ani tak neměl oddálit.