Přes Moravu projel rakouský rychlovlak Railjet

Břeclav - Cestující na Moravě měli dnes jedinečnou možnost si vyzkoušet jízdu v luxusním rakouském rychlíku Railjet. Jel z Vídně do Ostravy na železniční výstavu Czech Raildays a při cestě svezl i několik desítek zvědavých cestujících. Jízdu si vyzkoušeli také zástupci Českých drah. Railjet navštívil Česko již v květnu. Bez cestujících jel na zkušební okruh ve Velimi.

Luxusní rychlík Railjet přijel do Břeclavi kvůli problémům na výjezdu z Vídně s půlhodinovým zpožděním. Čekání se ale zájemcům o svezení určitě vyplatilo, cesta byla pro všechny velký zážitek.

Railjet může jet rychlostí až 230 km/h. Po našich kolejích se kvůli bezpečnosti prohnal jen 160 km/h. Z Břeclavi do Hodonína cesta trvala něco málo přes 10 minut.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

„Tento vlak je vlastně koncipován pro střední Evropu, pro země, které nemají vysokorychlostní tratě, kde se nedosahuje rychlostí 300-350 km/h, ale řekněme 200-230 km/h,“ uvedl ředitel divize Mobility Siemens Jan Maj.

Rakouský supervlak směřoval do Ostravy na výstavu věnovanou železnici. U našich jižních sousedů tyto vlaky zajišťují luxusní dálkovou přepravu, podobně jako u nás pendolina.

„Jezdí u nás od prosince 2008, spojují Vídeň s Budapeští, Mnichovem a nově i Innsbruckem. Do roku 2014 jich budeme provozovat celkem 67,“ řekl předseda představenstva ÖBB Werner Kovarik.
 
Svézt se rychlovlakem přišli i zástupci Českých drah. Nákup Railjetů zatím sice neplánují, do budoucna to ale nevylučují. Podle mluvčího ČD Aleše Ondrůje byla dnešní cesta také možností si vyzkoušet, jak je vlak vnímán zákazníky.

Railjet bude tři dny v Ostravě a ve čtvrtek se stejnou cestou vrátí do Rakouska.

Běžně se mohou cestující svézt jednotkou Railjet v Rakousku, kde jezdí zejména na trase mezi Vídní a Salcburkem.

Interiér rychlíku Railjet
Zdroj: ČT24