Kvůli bouřce nejezdily vlaky

Praha - Větrná smršť a bouře, které se dnes přehnaly republikou, zastavily odpoledne na několika místech provoz vlaků. Většina tratí byla již zprůjezdněna, poslední omezení mezi Letohradem a Lichkovem se podařilo odstranit před osmou večer. S největšími problémy se ale během dne museli vypořádat cestující na trati Praha – Benešov – České Budějovice. Postižena byla hned na několika úsecích. Největší škody způsobily většinou popadané stromy, zabezpečovací zařízení zřejmě částečně poškodil i blesk. Informovaly o tom České dráhy. Dopravce během odpoledne odřekl několik spojů právě z Prahy do Českých Budějovic a také z Prahy do Trutnova. Až do večera musí cestující očekávat zpoždění.

Kvůli spadlému stromu na trati u Těchonína až do večer jezdily náhradní autobusy mezi Letohradem a Lichkovem. Nahrazeny byly všechny vlaky včetně mezistátního rychlíku 252 Wroclaw – Praha.

Nejvážnější potíže postihly po bouřce železniční dopravu na hlavní trati z Prahy do Českých Budějovic přes Tábor. Náhradní autobusová doprava v úseku Bystřice u Benešova – Ješetice na trati 220 byla ukončena před šestou hodinou večer po pěti hodinách výluky. Krátce navíc nejezdily vlaky ani z Říčan do Benešova kvůli poruše zabezpečovacího zařízení v Senohrabech.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Před šestou večer se vrátily vlaky také na trať mezi Plzní a Nepomukem, kde bouře po poledni poničila trakční vedení. Díky mimořádné výluce v tomto úseku, který je součástí hlavní trati z Plzně do Českých Budějovic, jezdily všechny vlaky včetně rychlíků za Nepomukem asi o tři čtvrtě hodiny později.

Zprovoznit se již podařilo úsek Jindřichův Hradec – Jarošov nad Nežárkou na trati 225. Také tam byla poničena trolej.

Po páté hodině musely České dráhy přerušit provoz na jedné ze dvou kolejí chebsko-chomutovské trati 140 v úseku Citice – Dasnice, kde byla poškozena trolej. Jedna kolej byla odpoledne uzavřena také mezi Poděbrady a Nymburkem – i tam bylo poškozené trakční vedení. Rychlíky z Prahy do Trutnova, které projíždějí po této trati, narazily na další problém také mezi Hradcem Králové a Jaroměří.

Narušení železniční dopravy počasím není v poslední době výjimečné. Vítr řádil naposledy 22. května, tehdy vlaky na několika místech narazily do spadlého stromu. U rychlíku z Českých Budějovic přes Příbram do Prahy tehdy vzplála dieselová lokomotiva.