Na mnoha místech proběhla bezpečnostní akce zaměřená na motorkáře

Praha - Na českých silnicích opět bourali řidiči motocyklů - celkem se stalo sedm havárií a tři řidiči utrpěli těžká zraněni. K nehodám došlo i přesto, že na některých místech probíhali dopravně preventivní akce. Především okolí Liberce a Blanska bylo v obležení policistů. Celkem prověřili přes 200 motorkářů, výraznější prohřešek ale nezaznamenali.

Policisté se zaměřili hlavně na silnici I/9 v okolí Dubé, tuto silnici plnou zatáček mají totiž motorkáři v oblibě. „Jde o to uklidnit provoz a motocyklistům poskytnou nutné informace, aby se bezpečně chovali v provozu,“ vysvětluje účel bezpečnostní akce Jiří Ušák, vedoucí odboru služby dopravní policie Správy Severočeského kraje.

Sami motorkáři přiznávají, že stroji často uzdu povolí. V obcích sice většinou rychlost dodržují, mimo obec ale jezdí rychleji, než je povoleno. Zřejmě i proto loni na českých silnicích zahynulo přes 100 motorkářů a 3400 jich havarovalo. A statistika za první čtyři měsíce letošního roku je podobná, 20 mrtvých a 300 nehod.

Reportáž Luboše Rosího a Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Proti tomu chce bojovat ministerstvo dopravy, které už rozjelo druhou část kampaně Nemyslíš, zaplatíš. Hlavní roli budou hrát billboardy s mrtvým motorkářem ležícím na silnici a odstrašující reklama na motorkářský pohřeb. Tváří kampaně je nejlepší český závodník Lukáš Pešek. Ten chce objíždět motorkářské akce a řidičům rychlých strojů vzkazuje: „Nenapodobujte mě.“

Kampaň ministerstva dopravy
Zdroj: ČT24