Praha 4 žádá okamžité rozšíření Legerovky

Praha – Zúžení Legerovy ulice způsobilo v Praze 4 vážné problémy, proto by ho magistrát měl okamžitě zrušit, řekl místostarosta městské části Martin Hudec. Městská část již připravuje oficiální žádost pro magistrát. Podle Hudce objíždí řidiči zúženou magistrálu souběžnými ulicemi, a zhoršují tak životní prostředí v Praze 4. Zúžení Legerovy ulice o jeden pruh si vymohla Praha 2, opatření platí od poloviny března. Naopak Praha 2 si zúženou magistrálu pochvaluje. Kolony na Severojižní magistrále se podle její radnice neprodloužily, auta naopak projíždějí plynuleji.

Místostarosta Prahy 4 tvrdí, že je to proto, že řada aut nejezdí po magistrále, a výrazně tak zhoustl provoz v souběžných ulicích mezi Nuselským mostem a Tyršovou. Podle průzkumu, který si radnice nechala vypracovat, je to v ranní špičce nárůst zhruba o 1 200 aut, odpoledne dokonce přibližně o 1 600 aut. „Řidiči zaplňují komunikace, které na takovéto zatížení nejsou kapacitně připravené,“ uvedl Hudec. 

Podle Miroslava Rajcharta z odboru dopravy pražského magistrátu je zúžení možné předčasně odstranit, pokud se prokáže, že způsobilo potíže v dopravě. Návrh Prahy 4 ale budou muset úředníci nejprve posoudit a vyhodnotit, zda je situace opravdu tak závažná. „Dosud jsme ale žádné pozitivní ani negativní ohlasy na zúžení nedostali. A to ani od Prahy 2 a 4 nebo od policie,“ dodal Rajchart.

Praha 4 chce, aby se s radnicí obyvatelé dotčených lokalit podělili o své zkušenosti s uzavřením části Legerovy ulice. Proto už před časem zřídila e-mailovou adresu legerova@praha4.cz, na kterou mohou lidé psát své poznatky a připomínky.

Legerovu ulici zúžila Technická správa komunikací na žádost Prahy 2 v úseku od Nuselského mostu ke křižovatce s ulicí Rumunskou. Druhá městská část si od tohoto kroku slibuje, že se zlepší životní prostředí v ulici a sníží se hluk. Praha 4 se ale naopak od počátku obává, že zúžení prodlouží kolony aut na jejím území. Opatření má trvat půl roku, pak bude vyhodnoceno.