Českem se šíří tankovací automaty

Praha – Takzvaných tankovacích automatů v Česku přibývá. Podle Hospodářských novin zavedly samoobslužné terminály u některých svých čerpacích stanic společnosti Pap Oil, Icom Transport a CS Trans. První tankovací automat chystá také Benzina a řetězec družstevních obchodů COOP. První bezobslužnou pumpu Tank&Go zavedla více než před rokem firma WAG minerální paliva u Průhonic na dálnici D1.

„Momentálně připravujeme 19 projektů bezobslužných pump u našich obchodních středisek COOP. Pokud budou vhodné ekonomické podmínky, budeme mít do tří let takto vybavenou minimálně stovku prodejen,“ řekl Hospodářským novinám prezident Svazu českých a moravských spotřebních družstev Zdeněk Juračka.

Pap Oil již nyní provozuje tři samoobslužné tankovací stojany, které stojí v Praze, Rožanech a Novém Boru. Firma Unicode Systems, která je dodavatelem řídícího systému pro tankautomaty, v úterý nainstaluje vybavení v Rakovníku pro veřejnou pumpu firmy CS Trans. V Jihlavě je k dispozici řidičům osobních aut samoobsluha dopravní společnosti Icom Transport.

Tankovací automaty jsou vesměs součástí běžných benzinek, kde jsou k dispozici i běžné stojany s klasickým provozem a obsluhou. Výjimkou je průhonická Tank&Go, kde je k dispozici pouze automat, a plánované stojany COOP, u nichž nebude obsluha celý den.