Trasy R52 a R43 letos definitivně dohodneme, doufá kraj

Brno – Vedení Jihomoravského kraje chce, aby byly během tohoto roku definitivně dohodnuty trasy, po kterých povedou rychlostní silnice R52 a R43 do Rakouska a do Pardubického kraje. Vytyčení tras zatím znemožňují spory s ekology. Ti nechtějí, aby vedla rychlostní silnice Brno – Vídeň přes Pavlovské vrchy kolem Mikulova ani rychlostní silnici na sever v trase kolem Kuřimi, Svitávky a Moravské Třebové. Přesné vedení silnic mají nyní určit takzvané zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje, tedy jeho územní plán. Dokument se nyní zpracovává. V létě kraj předloží jeho návrh, který se pak veřejně projedná. Na konci roku by ho, doplněný o připomínky, měli schválit zastupitelé, řekla dnes novinářům hejtmanova náměstkyně Anna Procházková.

Procházková doufá, že po schválení dokumentu už nikdo nebude trasování silnic zpochybňovat a začne příprava jejich stavby.

S námitkami proti novému územnímu plánu zřejmě vystoupí ekologové a občanská sdružení protestující proti trasám, které prosazuje kraj. „Vždycky jsme mívali spoustu připomínek, ale od toho odbor má veškeré podklady, takže toto všechno musíme vyargumentovat, že veškeré jejich připomínky, námitky jsou bezdůvodné,“ řekla náměstkyně. Kraj podle ní bude argumentovat například urbanistickými expertízami a studiemi o
intenzitě dopravy.

Územní plán musí kraj podle zákona schválit do konce roku 2012, podle
Procházkové to však chce stihnout rychleji. Hejtman Michal Hašek dnes zároveň jako předseda Asociace krajů ČR vyzval vládu, aby co nejrychleji schválila takzvané zásady územního rozvoje, tedy celorepublikový územní plán. Zpracovává ho ministerstvo pro místní rozvoj. Kraje včetně Jihomoravského podle Haška dokument, který měl být schválený původně už loni, potřebují. Závisí na něm krajské zásady rozvoje.

Vydáno pod