V Praze se masově odtahuje, vydělává na tom i soukromá firma

Praha – Pražští policisté a strážníci v posledních třech letech nechávají stále častěji odtáhnout špatně zaparkovaná auta. Řidiči nyní nenajdou v hlavním městě svůj vůz častěji proto, že skončil na policejním parkovišti, než kvůli krádeži. Počet odtahů se totiž za uplynulé tři roky čtyřikrát zvýšil na 71 tisíc. Nejvíce na tom vydělává firma Besico Services, kterou si najala Správa služeb hlavního města. Ta odvezla asi 80 procent aut a už na tom vydělala přibližně 100 milionů korun. Informaci přinesly jako první Hospodářské noviny.

Auta se v Praze nyní odtahují, když s nimi řidiči neodjedou před čištěním silnice nebo před plánovanou údržbou kanalizace. Velmi často nenalezne své vozidlo řidič, který bez parkovací známky zaparkoval v modré zóně. Protože má Správa služeb hl. m. Prahy pouze deset odtahových vozů, stále větší podíl na zisku z odtahů si ukrajuje najatá firma Besico Services. Při platbě 1 015 kroun za odtah inkasovala v roce 2008 od Správy služeb necelých 60 milionů.

Firma z peněz zatím především splácí svůj vozový park. „Je důležité platit leasingy na auta, takže čím víc práce je, tím lépe je možné splácet tyto náklady,“ uvedla mluvčí společnosti Besico Tereza Benešová.

Správa služeb je také spokojena, tvrdí totiž, že nájem společnosti, pro kterou jsou odtahy zdrojem zisku, je levnější než nákup vlastní techniky a nábor lidí – zejména kvůli obdobím, kdy policistům stačí dát špatně parkujícímu řidiči pokutu. „V době, kdy se čištění komunikací neprovádí, se neprovádí takové množství odtahů,“ přiblížil Václav Bystrianský ze Správy služeb.

Pražská městská policie v takových obdobích zavedla i novinku, která má ukázat její vstřícnější tvář. Od března totiž začali strážníci za stěrače některých špatně zaparkovaných aut umisťovat pouze zamračeného „smajlíka“. Ten má sloužit jako varování s tím, že příště přijde pokuta, eventuálně odtah.