Magistrála stále hlučí a magistrát dělá mrtvého brouka, tvrdí opozice

Praha – Ačkoli městský soud loni nařídil Praze snížit hluk v domech v okolí magistrály, zejména v ulici 5. května, situace se zatím nijak nezlepšila, má se tak přitom stát do 14. března. Opoziční zastupitel Petr Hulinský proto kritizuje městskou radu, vedení města podle něj zaujalo pozici mrtvého brouka. Podle mluvčího magistrátu Jiřího Wolfa se vedení Prahy snaží situaci změnit, jeho řešení ale zablokovali sami obyvatelé, kteří kritizují přílišný hluk ve svých domovech.

Hulinský dnes vyzval město k jednání s místními obyvateli, především s těmi, kteří bydlí v ulici 5. května a jsou hlukem zřejmě postiženi nejvíce. „Je zarážející, jak současné vedení města přistupuje k lidem. Není možné, aby město mělo k občanům tak pasivní přístup, a to i po pravomocném rozsudku soudu,“ uvedl zastupitel.

Hlavní město se brání, že se situaci snažilo řešit. „Podnikli jsme všechny dostupné kroky včetně požadavků na vybudování protihlukové zdi. Ale právě skupiny obyvatel, které chtějí tuto komunikaci ztišit, se proti tomu obrátily a napadly dokonce stavební povolení,“ řekl Jiří Wolf.

Obyvatelé domů v ulici 5. května odmítají protihlukové stěny proto, že podle nich nezlepší situaci ve vyšších poschodích. Naopak by mohl pomoci ochranný tunel z tvrzeného skla. Lidé žijící u magistrály by si představovali také snížení rychlosti a počtu jízdních pruhů. To magistrát odmítá, přesto přistoupil k obdobnému řešení v méně problematické Legerově ulici. Od příštího týdne by tam měl být uzavřen jeden jízdní pruh.

Severojižní magistrálou denně projede téměř 100 tisíc aut. Soud loni hlavnímu městu nařídil, aby snížilo hladinu hluku v bytech na 45 decibelů ve dne a 35 decibelů po 22. hodině. V chráněných venkovních prostorách u domů nesmí hluk překročit 65 decibelů, v noci pak 50 decibelů. Metropole se proti rozhodnutí odvolala k Nejvyššímu soudu.