V Ženevě začíná autosalon, Škoda ukázala vůz Yeti

Ženeva - Ve švýcarské Ženevě dnes začíná 79. ročník světoznámého autosalonu. Automobilky na výstavě představí 120 světových a evropských novinek. První dva dny jsou určeny pro novináře a odborníky, pro veřejnost se akce otevře ve čtvrtek. Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto na akci představila lehký terénní model Yeti.

Škoda Auto představila vůz Yeti 

Koncept typu Yeti největší česká automobilka ukázala na stejné akci v roce 2005. Dnes měla světovou výstavní premiéru jeho produkční podoba. Škoda původně plánovala představit vůz až na podzim ve Frankfurtu, své plány ale na poslední chvíli přehodnotila. Vůz bude k dispozici s výkonnými a zároveň úspornými motory, které jsou bez výjimky přeplňované turbodmychadlem. V nabídce jsou dvě benzinové a tři naftové motorizace. Základním agregátem pro vozy s pohonem předních kol je benzinový čtyřválec o objemu 1,2 litru.

„Urychlení nasazení nových modelů považujeme za jedno z východisek ze současné světové ekonomické krize,“ uvedl mluvčí Škoda Auto Evžen Krauskopf. Nejočekávanější novinkou tuzemské Škody Auto je nový terénní vůz Yeti. Prodávat se má začít v létě.

Podle redaktora České televize Jana Hreňa se lidé na autosalonu budou zajímat i o luxusní auta, ale kupovat budou spíše ta malá, na to spoléhá také mladoboleslavská automobilka.

Světovou výstavní premiéru má i řada dalších vozů

Světovou výstavní premiéru bude mít v Ženevě i lehce terénní Audi A4 Allroad, Fiat 500 kabriolet, koncept BMW 5 Gran Tourismo, Mercedes třídy E v provedení kupé, modernizovaný Renault Clio, nový Chevrolet Spark, kombi Seat Exeo, Porsche Cayenne diesel nebo nový prototyp od Rolls-Royce. Hyundai představí nástupce SUV modelu Tuscon pod označením HED 6, který se má vyrábět na Slovensku.

Další generace VW Polo dorazí do Česka ve druhém pololetí

Jednou z nejočekávanějších premiér autosalonu je nová generace jednoho z nejúspěšnějších malých vozů segmentu B – Volkswagenu Polo. Vůz, který se maskou výrazně podobá aktuálnímu Golfu a zádí zase zůstává věrný vzhledu předchozí generace, se začne vyrábět letos v březnu. V červnu se objeví u německých prodejců a do Česka se má dostat ve druhé polovině roku. Cenu dosud dovozce nestanovil.

Volkswagen podle předsedy představenstva koncernu Martina Winterkorna využil při vývoji Pola poznatky z vývoje nedávno uvedeného většího modelu Golf. „Díky tomu se dostáváme na zcela novou rovinu uživatelské hodnoty a výkonnosti ve třídě malých vozů, a to při zachování dostupných cen,“ dodal.

Polo bude při uvedení na trh nabízeno se sedmi motory, čtyřmi zážehovými a třemi vznětovými s výkonem od 44 do 77 kW. Hmotnost proti předchozí generaci klesla o 7,5 procenta a spotřeba se v případě nového benzinového motoru o objemu 1,2 litru pohybuje kolem 5,5 litru, což je o pětinu méně než u srovnatelné verze předchozí generace.

Automobilky koncernu Volkswagen představily kromě Pola a Škody Yeti také kombi verzi vozu Seat Exeo a také RS verzi Audi TT. Do něj v Ingolstadtu umístili nový pětiválcový motor 2,5 TFSI. Auto zrychlí z nuly na 100 kilometrů v hodině za 4,6 sekundy, maximální rychlost je omezena na 250 km/h. Audi TT RS má pohon všech kol quattro prostřednictvím hydraulicky ovládané vícelamelové spojky.

Hyundai přijde v létě s ekologickým modelem i30 Blue z Nošovic 

Automobilka Hyundai oznámila na výstavě v Ženevě, že uvede v létě na trh ekologickou verzi modelu i30 Blue, který se bude rovněž vyrábět v severomoravských Nošovicích. Ekologická verze i30 Blue je vybavena technologií ISG (Idle Stop and Go), která například vypíná chod motoru při stání nebo mění výkon alternátoru při zátěži nebo jízdě z kopce. Hyundai v Ženevě rovněž ve světové premiéře předvedl třídveřovou verzi již dříve uvedeného modelu i20 a koncept městského sportovně-užitkového vozidla ix-onic. Vůz byl navržen ve vývojovém středisku Hyundai v německém Rüsselsheimu pro trh evropských velkoměst.

Opel představil auto do zásuvky

Automobilka Opel ukázala v Ženevě koncept nazvaný Ampera. Jedná se o auto poháněné elektrickou energií z běžné zásuvky na 230 voltů. Na jedno nabití by mělo být vozidlo schopné dojet až 60 kilometrů. Zároveň je vybaven benzinovým generátorem elektrické energie, která může pohánět vůz na vzdálenost až 500 kilometrů. Automobil může jet až 160kilometrovou rychlostí a uveze 300 litrů zavazadel.

Německá automobilka vlastněná americkou skupinou GM uvádí, že vůz založený na konceptu Ampera by se mohl na silnicích objevit v roce 2011.

Svou studii elektromobilu FT-EV v Ženevě představila na autosalonu i japonská Toyota, která již desítku let na trhu boduje s hybridním vozem Prius. Jeho nová generace měla na autosalonu evropskou premiéru.

Na výstavišti Palexpo se prezentuje 250 vystavovatelů

Do Ženevy se sjíždí každoročně přes 700 000 návštěvníků. A mají se na co těšit, zdejší autosalon má totiž mezi ostatními výsadní postavení. I přes ekonomické problémy odvětví se výstaviště Palexpo expozicemi automobilek zcela zaplnilo. Podle odborníků je účast automobilek vyšší než například na autosalonu v Detroitu na začátku roku. Na ploše 119 000 metrů čtverečních se prezentuje 250 vystavovatelů ze 30 zemí. Pro veřejnost se letos výstaviště Palexpo otevírá od 5. do 15. března. Otevření pro veřejnost budou předcházet dva novinářské dny, během kterých automobilky představí většinu novinek.