V neděli se vyplatí zkontrolovat jízdní řád – začne platit změna

Praha – Především drobné změny v regionální dopravě přinese první změna železničního jízdního řádu, která začne platit od neděle 8. března. Řada novinek je spíše provozního rázu. Jedna z nejvýznamnějších změn nastane na Plzeňsku, kde budou rychlíky na trati 170 mezi Rokycany a Plzní začleněny do integrovaného dopravního systému a cestující v nich budou moci používat Plzeňskou kartu.

Dálková doprava

Nejvýraznější změna v dálkové dopravě má čistě technický ráz. Je jí změna kategorie vlaků Eurocity 126, 127, 142 a 143, které jezdí mezi Žilinou a Prahou. Kvůli kritickému nedostatku vozů na ně České dráhy již od prosince nasazují zastaralé vozy nesplňující standardy kategorie EC definované Mezinárodní železniční unií UIC. Již nyní se na nádražích zobrazují tyto spoje jako expresy, změna jízdního řádu sníží kategorii těchto spojů i v jízdním řádu.

Regionální doprava

Cestující by po 8. březnu měli zkontrolovat, zda jejich vlaky nadále jezdí ve stejné dny. První změna jízdního řádu SŽDC mimo jiné v některých případech omezuje provoz regionálních spojů na pracovní dny. Nejvýrazněji pocítí škrty cestující v Olomouckém kraji. Změny se v regionu dotknou dvanácti tratí, většinou je na nich omezován provoz.

U malého počtu vlaků posunou České dráhy jejich časovou polohu. Například některé ranní spoje mezi Olbramovicemi a Táborem pojedou o několik minut dříve než dosud, naopak osobní vlak z Rakovníka do Kralovic u Rakovníka s odjezdem v 7:25 nově pojede o šest minut později, čímž vznikne přípoj k vlaku z Berouna do Rakovníka. Dříve budou odjíždět některé spoje také v Moravskoslezském kraji.

Zcela nový vlak pojede od neděle v Libereckém kraji z Jilemnice do Staré Paky s odjezdem v 17:50.

Tak jako v předchozích letech budou v rámci změny jízdního řádu uzavřeny pokladny ve stanicích, kde se dosud prodávaly jízdenky. Stane se tak například v České Kubici nebo Pardubicích-Pardubičkách.

Navzdory původním plánům nezačnou jezdit přeshraniční osobní vlaky z Trutnova do polské Lubawky. Ve změně jsou sice uvedeny, ale s poznámkou, že budou zavedeny od data vyhlášení.

SŽDC upozorňuje na výluky

Součástí 54stránkové změny jízdního řádu jsou také výlukové tabulky pro jednu z nejdůležitějších tratí v Moravskoslezském kraji – trať 320 z Bohumína přes Český Těšín a Třinec do Čadce. Kvůli dlouho připravované modernizaci této trati bude část osobních vlaků v pohraničním úseku Jalunkov-Návsí – Mosty u Jablunkova nahrazena autobusy.

Další dlouhodobá výluka začne ve druhé polovině března mezi Stříbrem a Mariánskými Lázněmi, kde vzniká další část tzv. III. koridoru. Do autobusů budou cestující v tomto úseku přestupovat do 2. srpna, potom ale bude výluka pokračovat mezi Mariánskými Lázněmi a Lázněmi Kynžvart.

Náhradní autobusová doprava bude do června fungovat také mezi Břeclaví a Valticemi, respektive česko-rakouskými hranicemi. Dotkne se ovšem pouze regionální dopravy, dálkové vlaky z Břeclavi do Vídně pojedou i během výluky.