Vlaštovka změn na českých železnicích. Místo ČD přijíždí na Liberecko Arriva

Liberec - Poměry v české železniční dopravě se začínají měnit a jako první to pocítí obyvatelé Liberecka. Společnost Vogtlandbahn patřící britské dopravní společnosti Arriva bude zajišťovat deset let od prosince 2010 provoz na železniční trati Liberec - Žitava - Varnsdorf - Rybniště. Arriva zvítězila v mezinárodní soutěži, ve které Liberecký s Ústeckým krajem a německým sdružením ZVON vybíraly dopravce ze tří zájemců. České dráhy nabídku nepodaly. Informaci přinesla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

„Nabídka vítěze je výhodnější cenově i kvalitativně oproti současnému stavu,“ uvedl Petr Prokeš, ředitel společnosti Korid LK, která v kraji organizuje veřejnou dopravu.

Pro Arrivu je to další krok v expanzi na český trh. Kromě tří autobusových společností zajíždějí také vlaky společnosti Vogtlandbahn do Karlových Varů. Podle Ivana Procházky, který vede české zastoupení, by firma chtěla uspět i v dalších soutěžích. Zatím je vypsal jen Liberecký kraj.

Soutěže na regionální dopravu jsou zatím v Česku výjimečné a peníze do dotované dopravy proudí bez soutěže. „Vítáme to, protože to ukazuje, jaký mají soutěže smysl,“ uvedl šéf Sdružení železničních společností Jiří Mužík.

České dráhy měly jít původně do soutěže společně s pobočkou německých drah DB-Regio. Management německé firmy ale nakonec rozhodl, že nabídku nepodá. „Důvodem bylo neúměrně vysoké obchodní riziko při realizaci zakázky,“ řekl dnešní Mladé frontě Dnes mluvčí drah Petr Štáhlavský.

O Arrivě:

Arriva patří mezi největší evropské dopravce a vedle železniční dopravy se zaměřuje i na autobusové spoje. Působí ve dvanácti evropských zemích, vedle Velké Británie jde například o Dánsko, Itálii, Německo, Španělsko nebo Švédsko. Její kořeny sahají až do roku 1938, obchodní společností se stala v roce 1965.