U Gabčíkova uvízla loď, hrozí její potopení

Bratislava - Nedaleko Gabčíkova dnes byla evakuována posádka nákladní lodi, které hrozí potopení. Plavidlo se z dosud neznámých příčin před plavební komorou dunajského vodního díla naklonilo. Šéf Státní plavební správy Jozef Moravčík večer potvrdil, že záchranáři se stále snaží loď odlehčit a uvést ji do normální polohy.

„Momentálně jsou aktivovány všechny záchranné složky a provádějí se veškeré záchranné práce, abychom předešli takové situaci (potopení lodi),“ poznamenal Moravčík. Nedokázal ovšem odhadnout, jak dlouho práce potrvají.

Plavidlo složené ze dvou nákladních člunů mířilo do Maďarska s asi 600 tunami oceli pod německou vlajkou. Čtyřčlennou posádku však tvořili Maďaři; nikdo nebyl zraněn. Plavební komory vodního díla Gabčíkovo byly do ukončení záchranných prací uzavřeny. Podle Moravčíka náklad ani ropné látky ze strojovny do Dunaje dosud neunikly.

Podle neoficiálních zpráv se loď naklonila poté, co se její možná špatně připevněný náklad uvolnil a posunul.

Vážnější nehoda na Dunaji se stala v roce 2005, kdy vypukl požár na rumunském plavidle. O život přišla jedna žena. Před třemi lety na řece v Bratislavě havaroval nákladní člun. Nehoda si nevyžádala žádná zranění, do řeky však vytekl benzin.

Vydáno pod