Možná budou v autech povinné i alkohol testery

Praha - Řidiči budou možná muset kromě lékárničky nebo výstražného trojúhelníku vozit v autě také alkohol tester. Navrhuje to poslanec ODS David Šeich. Zařazení alkohol testerů do povinné výbavy by podle něj měl zavést nový silniční zákon.

Podle Šeicha by alkohol testery mohly přispět ke snížení počtu mrtvých na silnicích. „My mluvíme opravdu o trubičce, o alkohol testeru v hodnotě 15 - 30 korun a pokud má zachránit lidské životy, tak si myslím, že je to hodnota, která by stála za to vynaložit,“ uvedl Šeich.

Kvůli alkoholu v krvi řidiče přišlo loni o život 80 lidí. Lidé pod vlivem alkoholu tak mají na svědomí každou dvanáctou oběť dopravní nehody v minulém roce. Od loňského ledna do listopadu se stalo přes 6500 nehod zaviněných pod vlivem alkoholu.

Podle Václava Špičky z Autoklubu ČR je sporná spolehlivost levnějších alkohol testerů a jejich zařazení do povinné výbavy je nadbytečné. U tragických nehod není dostatečně známo, pod jakou hladinou alkoholu v krvi k haváriím se smrtelnými následky došlo.

Vydáno pod