Ve Francii se rozmáhají spolujízdy hlavně do práce

Paříž - Zaměstnanci ve Francii stále více využívají společné dojíždění do práce. Nejenže se tím ušetří nejméně polovina výdajů na benzin, ale další kladný efekt to má i na životní prostředí díky nižším emisím. Řidiče i spolucestujícího je možné najít i na internetových stránkách.

Pomocí interaktivní mapy zjistí účastníci jízdy svůj běžný itinerář a výpočet spotřeby benzinu na počet jedoucích osob v určitém typu vozidla. Zjistí tak, o kolik je spolujízda ekonomicky výhodnější. Pak už si v inzerci sdružující nabídku a poptávku najdou člověka, který jede podobnou cestou a ve stejnou dobu.

Zájem převažuje především mezi přespolními cestujícími, kteří jsou více odkázaní na přepravu osobním autem a není pro ně výhodné nebo pohodlné využívat hromadné dopravy. Týká se to tedy hlavně obyvatel širšího okolí Paříže, z níž se ale cestuje poměrně hodně často i do vzdálenějších měst. Ta jsou většinou dostupná hustou sítí dálnic, na kterých se ale platí mýtné, což je další výdaj, o nějž se lze podělit.

Před rozsáhlou stávkou, kterou ve čtvrtek chystají francouzští státní zaměstnanci, tedy i pracovníci hromadné dopravy v pařížské oblasti o deseti milionech obyvatel, provozovatelé příslušných internetových stránek neopomíjejí upozorňovat na výhody spolujízdy, na kterou si mohou pak lidé zvyknout, a vytvořit tak konkurenci hromadné dopravě.