Východočeští policisté považují nové značky za nesmysl

Pardubice - Od 1. ledna letošního roku mohou rychlost v obcích už zase měřit městští strážníci pomocí radarů. Takové úseky musí být ale vymezeny pomocí speciálních značek, které na radar upozorňují. Většina strážníků považuje takové měření za zbytečnou práci a města čekají na dořešení legislativy.

Policie ve většině měst na východě Čech se do měření rychlosti nebude vůbec pouštět. „Ve chvíli, kdy řidič vidí značku konec měření, tak dost z nich přidá,“ vysvětluje běžnou praxi Pavel Řehoř, vrchní strážník Městské policie Lázní Bohdaneč.

I proto pardubická městská policie na rozdíl od svých kolegů z Lázní Bohdaneč rychlost neměří. „Čekáme, až se značka objeví ve vyhlášce prováděcích zákonů, abychom se nedostali do nějakých legislativních problémů,“ vysvětluje váhání Petr Kvaš, ředitel pardubické policie.

Zatím budou v krajském městě měřit rychlost jen dopravní policisté. Pokud by ale byla novela přikazující rozmístění sporných značek ze zákona v budoucnu vyňata, měřili by rychlost opět i strážníci. Ti ale sami přiznávají, že měřit budou jenom ve městech a obcích, které si to vyžádají.